Répás-csokis sufflé sóskafagylalttal, cremble-lel, karamellizált körtével és ribizliredukcióval
2016. október 26. 20:25
Kriszti megfeledkezett róla, hoyg fagylaltot tálalnak, így véletlenül előmelegített tányééra kerültek a piros csapat desszertjei. A zsűri sajnálta, hiszen a mártás kifejezetten jól sikerült.
Alapanyagok: sóska, tejszín, cukor, citromhéj, citromfű, lime, tojás, csokoládé, só, répa, rozmaring levél, vaj, liszt, ribizli, körteszelet
Recept:
Sóskafagylalt: Sóskát tejszínnel, cukorral, reszelt citromhéjjal, citromfűvel és lime héjjal pépesítjük, lábosba tesszük, adunk hozzá tojássárgáját, felfőzzük, majd kihűtjük. Ezután fagyigépben fagylaltot készítünk belőle jég hozzáadásával.
Szuflé: A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, összekeverjük a tojássárgájával, fehérjét kemény habbá verjük, kicsi sóval összeforgatjuk. A répát előfőzzük, kockára vágjuk, rozmaring leveleket apróra vágunk és együtt olvasztott vajban karamellizáljuk, majd a szuflé alaphoz keverjük. Formába töltjük, majd sütőbe toljuk.
Cremble: Liszt, vaj, cukor összemorzsolása, majd sütőbe tesszük, 200 fokon aranybarnára sütjük.
Ribizli redukció: Ribizliket átpasszírozzuk, kevés cukorral beredukáljuk. Karamellizált körte: Körteszeleteket vajon karamellizálunk, vékony csíkokra vágjuk, díszítjük.