XXI. Század

A II. világháború özvegyei

rtl.hurtl.hu

2013. február 20. 5:00

Százezrével kényszerültek özvegyi sorba ifjú feleségek. A fiatal férfiak nagy része meghalt a II. világháborúban. Mihez kezdtek az egyedül maradt nők? A gyengébbik nemre hárult a kemény férfimunka. Ökröt hajtottak és barkácsoltak - amíg hirtelen helyre nem állt a nemek aránya.

Százezer magyar katona hollétéről még ma sem tudunk. Valahol, valahogy eltűntek a II. világháborúban. A legtöbbekkel tífuszjárvány végzett, a holttestüket vonatból dobták ki. Özvegyeik és árváik virágot vinnének a sírjaikra. Bűnösnek tekintették a hősöket. Évtizedekig elhallgatott borzalmak – a magyarok kibeszéletlen története, a XXI. században.

Nem nagyon volt magyar család, amelyiket ne érintettek volna a második világháborús veszteségek. Az özvegyekről lesz szó, akik nem elég, hogy elvesztették szeretteiket, még titkolózniuk is kellett a pártállami idők hosszú évtizedei alatt. Azoknak a honvédeknek a feleségei, akik hadifogolytáborban lelték halálukat, és akik hősként a fronton estek el. Hetven év telt el. Az asszonyok – már akik még ma is élnek, továbbra sem tudják, hol nyugszanak a katonák.

Nézze meg a XXI. század riportját!
#XXI. Század#rtl#feleségek#katona#ii. világháború#özvegy#eltűntek

Címlapról ajánljuk