XXI. Század

Karády Katalin viszontagságos élettörténete

rtl.hurtl.hu

2012. február 8. 7:00

A színésznő több évtizeddel ezelőtt New Yorkban adott interjút Sándor Pál filmrendezőnek. A film soha nem készült el, de a felvételek egy kópiáját megtaláltuk Amerikában. Rajta a válasz: miért disszidált Magyarországról.

Karády az interjúban nagyon sokat mesél 1951-es szökésének történetéről, arról, hogyan mellőzték a háború után, hogy sörösüvegekkel dobálták meg. Soha sem bocsátotta meg a rendszernek, hogy mellőzték, hogy a németek három hónapig fogva tartották, verték, kiverték a fogait is.

Amikor megszökött, először Salzburgban, Svájcban és Brüsszelben éltek egy-egy évet. Majd három évvel később hajón Brazíliába menekültek. Tíz évvel később kaptak beutazási engedélyt New Yorkba, ahol kalapüzletet nyitottak. Napi nyolc-tíz órát dolgozott Karády a kalapüzlet kis eldugott, elfüggönyözött részében. Csak ritkán vállalt fellépéseket, barátainak készített egy-egy lemezt karácsonyra.

Sok viszontagságon ment keresztül, mire Amerikába ért. Előbb tizenegy évet élt Brazíliában, aztán a szóbeszéd szerint maga Kennedy intézte el, hogy letelepedhessen Amerikában.

Sándor Pál másfél napot forgathatott Karádyval. Az asszony egyszer csak megmakacsolta magát és nem beszélt többé. Sándor Pál Karády lelkét akarta. A titkot, ami megmagyarázza a hazájától távol töltött majd negyven évet, a hosszú hallgatást.

#XXI. Század#rtl#színésznő#vallomás#amerika#karády#század

Címlapról ajánljuk