XXI. Század

A Szomszédok Tenkes kapitánya

rtl.hurtl.hu

2011. június 22. 9:19

Zenthe Ferencnek sok jó tulajdonsága volt, néhány vicces is, már amit mások viccesnek tarthattak. Ezeket mutatjuk meg a XXI. Században.

Van olyan színész, akinek csak egy szerepére emlékeznek a legtöbben – pedig a szakma nagy öregjei közé tartozott, egyike volt a legjelesebbeknek. Mondják, a televízió ehet róla. Zenthe két arcára emlékeznek a nézők. A Tenkes kapitánya, az Zenthe Ferenc – mondja szinte mindenki. Ja, és Taki bácsi a Szomszédokból. De aztán ennyi. Pedig mennyi filmszerep és mennyi színházi volt mögötte, amikor a Nemzet Színésze lett. Éppen jókor, mert akkor már számlagondjai voltak, jókor jött hát az állami apanázs.

Kisembereket játszott a kezdet kezdetén a színházban és a filmen, pont olyant, amilyen a valóságban is volt. Hős, igazi hős – bár akkor már mögötte volt a Rákóczi hadnagya – csak a Tenkes kapitányával lett, és ez már a televíziónak volt köszönhető. Mindenki megismerte, és a kuruc kapitánnyal azonosította. Aztán megint kisebb szerepek jöttek a Madách Színházban, amelyhez haláláig hűséges volt. Az újabb siker megint a televíziónak, egy szappanoperának volt köszönhető: a Szomszédok taxisofőrjét játszotta. Testhez álló szerep volt: utált vezetni. Busszal járt inkább.

Volt még egy utolsó nagy filmszerepe: a Jób lázadása. Zseniálisan játszott, mégis botrányt keltettek körülötte.
#XXI. Század#színész#szomszédok#nemzet színésze#Zenthe Ferenc

Címlapról ajánljuk