XXI. Század

Atombomba volt Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2011. május 18. 12:09

Csak miután kivonultak a szovjetek, akkor tudhattuk meg: több évtizeden át kis túlzással Magyarország is atomhatalom volt.

2011.05.17.

13 atomtöltetű bombát tároltak az országban a megszállók, amivel elindíthattak volna egy atomháborút. A III. világháborút. Külön tárolták a bomba testét Kiskunlacházán, és külön az atomtöltetet, azt Kunmadarason.

Észak-Olaszországot és Ausztriát kellett volna támadnunk ezekkel a nukleáris fegyverekkel, ha a moszkvai vezetés úgy határozott volna. Felkerültünk a CIA térképére is, fontos célponttá vált Magyarország.

„Egy esetleges háború kirobbanásakor elsődleges célpont lettünk volna. Egy atomfegyverrel rendelkező ország ártalmatlanná tétele elsőrendű feladat lett volna úgy, hogy megelőző csapást mérnek rá. Tehát nekünk nagyon rosszul jött volna az egy háborúban, hogy nálunk vannak atomfegyverek” – mondta Gálszécsy András, az Antall kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere.

A rendszerváltásig tíznél kevesebb ember tudott Magyarországon arról, hogy itthon atombombát tárolnak az oroszok. Még Antall József is csak egy kormányülésen tudta meg a katonai felsővezetőktől, hogy igaz a pletyka: volt nálunk orosz atom. Ezeket a bombákat azonban egyetlen magyar sem láthatta, azokat ugyanis az oroszok elvitték, mielőtt átadták volna a laktanyákat Magyarországnak.

Nézze meg a XXI. század riportját!
#XXI. Század#rtl#RTL Klub#atom#magyarország#szovjetek

Címlapról ajánljuk