XXI. Század

Valuta a bugyiban

rtl.hurtl.hu

2011. május 11. 8:52

Lecsóban, kenyérben, cipőben és bugyiban. Elképesztő technikákkal próbálták átlagemberek a saját pénzüket kicsempészni. Change money: ma már csak a feliratok őrzik a Váci utcában, 20 éve a kapualjakból kiáltották a nepperek. Eltörölt bűn a XXI. században.

Hány éves a Dezső bácsi?

Nem értik? Akkor valószínűleg sose váltottak feketén dollárt. A nyolcvanas években a „Hány éves a Dezső bácsi?” mondat a magyar-magyar szótárban annyit jelentett, mennyiért lehet forintot dollárra váltani. Azért kellett ezt feketén csinálni, mert a határon nem lehetett átvinni akármennyi pénzt. Ha valakinek szüksége volt 2-300 dollárra vagy márkára, nepperektől kellett, hogy vásároljon, a pénzt pedig alaposan el kellett dugnia.

Ha valaki lebukott, több év börtönt is kaphatott. De senki ne gondolja, hogy a deviza bűntettet csak sötét alakok követték el. Hétköznapi embereket tettek bűnözővé.

A valutabűntettet 2005-ben törölték el véglegesen. Még az 1980-es évek végén, közvetlen a rendszerváltozáskor is összeszorult azoknak a gyomra a határon a vámellenőrzéskor, akik több dollárt vittek ki Magyarországról, mint amennyi a valutalapjukon fel volt tüntetve.
#XXI. Század#rtl#RTL Klub#valuta

Címlapról ajánljuk