XXI. Század

Mítoszok és legendák földje: a Hanság

rtl.hurtl.hu

2011. január 9. 14:55

10 éve kezdődött meg a Hanság rekonstrukciója, melynek célja, hogy újraéledjen a hanyi vízivilág.

A láp, mely mindig is misztikus dolog volt. Nyilván a meseélményekből, amik sötét színű, gőzölgő, veszélyes és büdös helyként festik le. Csak az ott lakók tudják a titkot, hogy hová kell lépni ahhoz, hogy ne nyelje el azt, aki arra jár. Meg persze tele van lidércekkel is. Ezt a területet akarták lecsapolni az 50-es években, azonban kár lett volna érte, nemcsak azért mert nagyon fontos természeti kincs, hanem egyszerűen azért, mert szép. Tele van csodálatos madarakkal, halakkal, különleges szitakötőkkel és természetesen vérszívókkal, mint például a bögöly, amit szívesen kihagyna az ember.

A Hanság a Fertő-tó medencéjének folytatása keleti irányban a Duna és a Rába hordalékkúpjai között. Rengeteg mítosz és legenda fűződik nevéhez. A leghíresebb ezek közül az úszóhártyás lábú, beszédre képtelen kisfiú története, akit az ispán lánya tanított meg beszélni. Halakkal és kagylókkal táplálkozott a méltán népszerű figura, akit mindenki Hany Istóknak hívott.

Nemcsak mítoszai, hanem gazdag állatvilága miatt is közkedvelt a terület a természet szerelmesei között. Régen a lápot a békák és szúnyogok hazájának hívták, ahol a vipera és a különböző vérszívók népes tábora tanyázott.

A lecsapolások sorozata az 1950-es években kezdődött, de nem hozott végleges eredményt, hiszen a tavaszi áradások mindig elöntötték a területet. A kudarcok után fákat telepítettek és papírgyárakat építettek, hogy kihasználják a hely adta lehetőségeket. Rengeteg lelkes, szorgalmas fiatalnak adott feladatot a lápvidék nyaranta, akik ásók, lapátok és csákányok segítségével próbálták rendezni a földterületet.

#XXI. Század#legenda#láp#lecsapolás#állatvilág#mítosz

Címlapról ajánljuk