XXI. Század

Mitől volt rossz ómen Udvarosnak lenni?

rtl.hurtl.hu

2010. április 23. 9:57

Színésznő vagyok. Ezt mondta Dévay Camilla, Udvaros Dorottya édesanyja az ÁVH őrének kérdésére 1950-ben Kistarcsán.

Ekkor szeretett bele egy fiatal rendező, Udvaros Béla, és 1953-ban megszületett kislányuk is Udvaros Dorottya.

A forradalom után kiderült, hogy a szilencium, vidékre nem vonatkozik, ezért az Udvaros házaspár Kecskemétre szerződött. Camilla végre játszhatott, férje rendezett, egyedül a kis Dorottyát nem tudták magukkal vinni. Egy házvezetőnővel lakott Budapesten, „aztán laktam családnál – mesélte Dorottya – ott effektív felmondtam. Látsz magad előtt egy hetedikes gyereket, egy családnál, ahol kinyitottak egy vaságyat a hall közepén, és ott laktam én. De ott felmondtam, egy kicsit emelt hangon.”

De Camilla igazi sztár lett Kecskeméten. Azt mondják, hogy sokan csak miatta vettek jegyet a színházba. Hétvégenként a kislány is a szüleivel lehetett, mégsem varázsolta el a színpad. Egy darabig. Orvos akart lenni, kórboncnok. Aztán 18 évesen mégiscsak a színművészetire jelentkezett. Ekkor érezte meg, hogy mit is jelent a szakmában édesanyja neve. Harmadszor vették fel.

Édesapja elégedett: „Dorottyának minden sikerült, ami nekünk nem, ő a mi kárpótlásunk mindazokért a szörnyűségekért, amibe Camilla belerokkant.”

És, hogy Dorottyának mi a kárpótlás? Kétszer is eljátszhatta édesanyját a XXI. században.


Részletek április 27-én, kedden este 23:20-kor!
#XXI. Század#színésznő#udvaros#avh

Címlapról ajánljuk