XXI. Század

Csillagok háborúja a XXI. században!

rtl.hurtl.hu

2010. március 24. 8:27

Történet egy messzi-messzi galaxisról, ami ötletet adott a csillagháborúhoz és egy új vallás alapításához. Egy mese örökre megváltoztatta a világot, sőt, megmentette Hollywoodot.

A világ egyik végén arra ébredhetnek az utcára merészkedők, hogy rohamosztagosok sétálgatnak mellettük. A világ másik végén feketelovagokkal kell tőzsdézniük. Máshol pedig láthatják, hogy addig normálisnak hitt szomszédjuk jedi vallást alapít. Persze meg is szokhatták már mindezt, mert a rajongás nem újkeletű. Így megy ez már réges-régen…

1977-et írtunk, amikor először úsztak át a betűk a galaxison, majd a nézők feje felett egy hatalmas űrhajó. Történt még aznap egy pár fontos dolog amellett, hogy Skywalker és Solo elpusztították a vásznon a Halálcsillagot: például az, hogy - filmes szakújságírók szerint - a Csillagok háborúja megmentette Hollywoodot. A rendező, George Lucas többfrontos támadást indított a „mentéshez”. Először is kitalált egy új célcsoportot, akiknek érdemes filmet gyártani. Aztán kitalálta azt is, hogy a nézők talán szeretnének emlékeket hazavinni a film vetítése után. A merchandising rendszer nemcsak gazdaggá tette Lucast, de azóta egyetlen szuperprodukció sem kerülhet a mozikba ajándéktárgyak, bábuk, a film figuráival megfestett fogmosópoharak és társai nélkül.

A film bemutatása után azonban olyan folyamatok is elindultak, amelyekre sem a Star Wars készítői, sem a gyártó stúdió nem gondolt. Divatossá vált az ezotéria, a mixelt történelmi film, az űrkutatás.

De hogy mi köze Ronald Reagan csillagháborús tervének a Csillagok háborúja sorozathoz, vagy hogy mit keresnek a nürnbergi náci ünneplés figurái a Yavin holdján - ez is kiderül


A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!
#XXI. Század#film#hollywood#mozi#george#század#csillagok

Címlapról ajánljuk