XXI. Század

Japán kincs lett a magyar zenekar

rtl.hurtl.hu

2009. december 14. 13:41

A Kalákáról még egy éttermet is elneveztek Tokióban. 40 éves a legendás együttes.

Különleges almát kapott Japánban egy magyar zenekar: a nevüket úgy „írták fel” a gyümölcsre, hogy köré érlelték a piros színt. Nagy becsben tartják ott őket, még egy éttermet is elneveztek róluk.

„Nincsenek magyar kaják, bár a megnyitón volt csirkepaprikás, elvileg az öcsém főzte volna, de engedték hozzányúlni, úgyhogy nem tudták úgy megpirítani a hagymát, ahogy kellett volna, de mindegy. A szándék a fontos!” – meséli Gryllus Dániel, aki testvérével, Vilmossal együtt alapító tagjai a Kalákának. A legendás együttes nem csak Ázsiát hódította meg: turnéztak Dél-Amerikában is, de főleg Európát járták be keresztül-kasul. Azt mondják, a legemlékezetesebb koncertek azok, amelyeket határon túl élő magyaroknak adhatnak. Egyik legnagyobb csodálójuk például egy felvidéki katolikus pap volt.

„Beatles testvér ülj mellém, és menjünk el, fogyasszuk el együtt a vacsorát” – így köszöntötte Becze Gábort az atya, aki régebben Paul McCartney-éhoz hasonló frizurát hordott, de Japánban Dustin Hoffmannak is nézték hosszú orra miatt. A Távol-keleten egyébként, gesztusból megtanultak néhány japán dalt is, de a Kaláka főleg magyar verseket énekel. Például Lackfi János kortárs költőét, aki rendszeresen fellép a velük. Szerinte a Kaláka a mai mindennapoknak is a része: a kis földalattin például az ő dallamuk köszönti az utasokat.

Betársult már hozzájuk, sajnos csak kevés időre, minden idők egyik legnagyobb magyar színésze: Latinovits Zoltán is. Szenzációs időszak volt – így emlékeznek rá a Kaláka-tagok. Alig másfél évig tartott, Latinovits tragikus haláláig. Egyik koncertjük után zokogva emlékeztek rá.

Kevesen emlékeznek, de az egyik őskalákás is híres színész: Mikó István. Ő gyerekkorában, egy családi építkezéseken találkozott először a kifejezéssel, de az édesapja Kisvárdán egy könyvtárat is létrehozott, amelyet Kalákának keresztelt el – innen a nevük.

„A mai napig nagy családok, baráti társaságok, hogyha zűrben vannak, és nincs elég pénzük, és tehetségük, hogy egyedül boldoguljanak, akkor bizony hívják a rokonokat, barátokat, és kalákában segítenek egymásnak fölépíteni egy házat. Volt egy furcsa dallama is ennek a szónak, és ez megtetszett a többieknek is” – mondja Mikó István, aki három évig volt tagja az együttesnek.

A kalákások együtt kezdték és együtt is folytatták tanulmányaikat. Mikó István kivételével, aki a Színház és Filmművészeti főiskolára ment, végül valamennyien mérnökök lettek. Radványi Balázs, a negyedik alapító tag, például földmérő.

#XXI. Század#japán#zenekar#együttes#étterem#tokió#Kaláka

Címlapról ajánljuk