Videó

Putyin a magyaroknak üzent: Ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha...

rtl.hurtl.hu

2024. május 5. 8:02

Kilenc éve ezen a napon határozottan üzent Magyarországnak Vlagyimir Putyin orosz elnök: azt mondta, ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha az ország elutasítaná az együttműködést a Roszatommal. Az orosz céggel a paksi bővítés ügyében állunk szerződéses kapcsolatban: a 12,5 milliárd eurós, azaz több mint 3 ezer milliárd forintos beruházás 80 százalékban orosz hitelből épül. Putyin szerint Moszkva jó feltételeket és fejlett technológiát kínál. 2015-ben az RTL Híradóban arról is beszámoltunk: az atomerőmű bővítése és a tervezett atomtemető folyamatosan kritikák célpontja. Utóbbira is költeni kell, akkor úgy látták, az atomhulladék tárolására a legalkalmasabb terület a Mecsekben van, Boda térségében. 

A Pécs mellé, az agglomerációba tervezett bodai atomtemető létesítésének kérdése az önkormányzati választások egyik legmegosztóbb kampánytémája lehet – írta idei, áprilisi cikkében a Blikk. Arra emlékeztetnek: bár a létesítményre még legalább 30-40 éven belül nem lesz szükség, Orbán Viktor még 2015-ben megígérte, hogy a pécsiek megkérdezése nélkül nem lesz atomtemető. Koncz Zsófia, az energiaügyi minisztérium államtitkára Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselőjének kérdésére kifejtette: nem született még döntés az atomtemető helyéről. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023 áprilisában jelentette be, hogy átírják a Paks II kivitelezésével kapcsolatos szerződéseket, és új keretek közé helyezik az erőműépítést. A hvg akkor azt írta, ez megágyazhat a költségek elszállásának. Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listavezetője úgy számolt: az eredetileg 12,5 milliárd eurósra azaz több mint 3 ezer milliárd forintra tervezett beruházás végösszege akár 6-7 ezer milliárdosra is duzzadhat. 

Tavaly novemberben pedig arról írtunk: a késlekedő Paks II-re 2023-ban is sikerült pár milliárd forintot elkölteni. Például 260 milliós szerződést költöttek „adatközponti tűzfalak és menedzsment szerverek beszerzésére”, informatikai szolgáltatással kapcsolatos feladatokra tavaly májusban több mint 900 milliót költöttek, és 224 millió forint ment el kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra.

Elkezdték a munkát: épül: a késlekedő Paks II, már készülnek a résfalak és a jövőbeli hatos blokk munkagödre is – erről az RTL Híradó forgatott riportot 2023 áprilisában:

 

 

#Videó#ezen a napon#Paks ii#paks 2#tüntetés#Belföld#atomenergia#orbán viktor#putyin#atomtemető

Címlapról ajánljuk