Tudomány-Tech

„Piócák” válthatják a tűket a vérvételnél

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 11:13

Vissza a múltba? Nem egészen.

Svájci kutatók által kifejlesztett új megoldás forradalmasíthatja a vérvételezést, különösen azok számára, akik rettegnek a tűszúrásoktól. A megoldás alapja egy tapadókorong és mikrotűk ötvözése, melyek a piócák működéséből merítettek ihletet. Ez a módszer kevésbé invazív, könnyebben kezelhető, és állítólag akár orvosi képzettség nélkül is alkalmazható, írja a HVG.

Bár ez a megoldás nem vesz le annyi vért egy adott alkalommal, mint a hagyományos tűszúrás, mégis lényegesen kevésbé traumatikus és biztonságosabb alternatívát kínál. A tapadókorong és mikrotűk kombinációja nemcsak a vérvételt teszi megbízhatóbbá, de minimalizálja a sérülésveszélyt is.

Az eredeti cél egyébként nem is a tűszúrás helyettesítése volt – teszik hozzá. A kutatók eredetileg egy olyan eszköz fejlesztésén dolgoztak, ami gyógyszereket juttatna a véráramba a száj nyálkahártyáján keresztül.

Azonban hamar rájöttek, hogy az eszköz más területeken is hatékony lehet, így alakult ki a vérvételre alkalmas megoldás, amely hasonlóságot mutat a bőrre tapadó piócák működésével. A tapadókorong és mikrotűk kombinációja megfelelő lenyomás hatására átszúrja a bőrt, minimalizálva ezzel a kellemetlenségeket és a fájdalmat.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech##pióca#vér#vérvétel

Címlapról ajánljuk