Tudomány-Tech

A Boeing elismerte: nem vizsgálták meg, hogy rögzítették-e a repülő szárnyait

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 11:52

A repülőgépgyártó egyre mélyebb gödörbe kerül.

Az amerikai légiközlekedési hatóság újabb vizsgálatot indított a Boeing ellen. A repülőgépgyártó egyre mélyebb gödörbe kerül: január elején egy repülőgép törzsének egy darabja szakadt ki, majd további balesetekről szóltak a hírek. Vezérigazgatójuk lemondott, és két ember is meghalt, akik a Boeing ügyeiről kritikusan nyilatkoztak – emlékeztet a HVG.

Most még az is kiderült, hogy a cég manipulálta a 787 Dreamliner ellenőrzési adatait. Ezt a hírt követte egy újabb szövetségi vizsgálat bejelentése. A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) a Boeinget vizsgálja, hogy meghamisították-e a biztonsági jegyzőkönyveket a Dreamlinerrel kapcsolatban. A Boeing elismerte, hogy a North Charlestonban lévő üzemük alkalmazottai manipulálták az adatokat.

Az FAA a Boeing bejelentése nyomán kezdett vizsgálatba, mert a Boeing valószínűleg elmulasztotta azokat az ellenőrzéseket, amelyek megállapították volna, hogy a szárny megfelelően rögzült-e a repülőgép törzséhez. Scott Stocker, a Boeing egyik vezetője szerint egy dolgozó figyelmeztette őket a dél-karolinai gyárban történt mulasztásra. Az derült ki, hogy az ellenőrzést befejezettnek könyvelték el, holott a szakemberek nem végeztek valós vizsgálatot a szárnyon.

Stocker hangsúlyozta, hogy ez a mulasztás nem vezetett azonnali repülésbiztonsági problémákhoz. Ugyanakkor, ha nem lett volna az év eleji balesetek sora, valószínűleg még mindig nem tudnánk arról, hogy a Boeing milyen könnyedén kezelte a biztonsági ellenőrzéseket.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#boeing#repülő#szárny#gép#törzs#vizsgálat

Címlapról ajánljuk