Külföld

Házkutatást tartottak a német szélsőjobb kínai kémbotrányba keveredett EP-listavezetőjének brüsszeli irodájában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 7. 17:27

Maximilian Krah, a német szélsőjobboldali párt EP-listavezetőjének kínai asszisztense áprilisban bukott le, a gyanú szerint Kínának kémkedhetett.

Házkutatást tartottak Maximilian Krah német szélsőjobboldali EP-képviselő és kémkedéssel vádolt asszisztense, Jian Guo brüsszeli irodájában, közölte kedden a német ügyészség. A belga hatóságok a német ügyészség felkérésére folytattak házkutatást az Európai Parlamentben lévő irodákban.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, Jian Guót április 22-én vette őrizetbe a német rendőrség. Az ügyészség gyanúja szerint Guo az Európai Parlamentből érzékeny információkat adott át a kínai titkosszolgálatnak, emellett valószínűleg Európában élő kínai politikai aktivistákról is jelentett Pekingnek. Miután kiderült, hogy az asszisztense Kínának kémkedhetett, Krah azonnal elbocsátotta.

Házkutatást tartottak a német szélsőjobb kínai kémbotrányba keveredett EP-listavezetőjének brüsszeli irodájában
Házkutatás Krah irodájában, az Európai parlamentben, kedden – Fotó: REUTERS/Marta Fiorin

Krah, a német jobboldali AfD párt EP-listavezetője Twitteren számolt be kedden a brüsszeli irodájukban történt házkutatásról:

Ma átkutatták volt alkalmazottam brüsszeli irodáját. Ez várható volt letartóztatása után, és ezért egyáltalán nem meglepő. Ami figyelemre méltó, hogy ilyen sokáig tartott.

Krah leszögezte, hogy az ügyhöz sem neki, sem más alkalmazottjának nincs köze.

A német ügyészség közleménye szerint Jian Guo brüsszeli irodáját a gyanítható kémtevékenységek miatt kutatták át, Krah irodáját pedig azért, mert őt tanúként kezelik az ügyben. Guo brüsszeli lakásán április 24-én is tartottak házkutatást.

Nyitókép: REUTERS/Matthias Rietschel

#Külföld#Európa#németország#AFD#szélsőjobboldali#kína#kémkedés#brüsszel#házkutatás

Címlapról ajánljuk