Külföld

Döbbenetes mértékű euróhamisítás zajlott Nápolyban, érdemes lehet ellenőrizni a nálunk lévő bankjegyeket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 7. 21:51

Egy külvárosi gyárépületben razziáztak kedden a nápolyi pénzügyőrök, és több nyomdagépet, valamint csaknem ötvenmillió euró értékben hamis ötveneurós bankhegyeket foglaltak le. A hatóságok hét embert vettek őrizetbe a pénzhamisító banda főnökével együtt.

Közel ötvenmillió euró értékben foglalt le hamis ötveneurósokat a pénzügyőrség egy nápolyi gyárban, közölte az olasz pénzügyőrség kedden.

A pénzügyőrség kommandója kora reggel tört be a Nápoly kerületének számító Ponticelli egyik gyárépületébe, ahol ötveneurós bankjegyeket hamisítottak nagyüzemben.

Hét embert vettek őrizetbe, köztük egy hetvenéves, büntetett előéletű nyomdászt, akit a hatóságok a hamisítók főnökének tartanak.

A lefoglalt hamis pénz értéke 48 millió euró volt, azaz csaknem egymillió hamis ötveneurós bankjegyet találtak raklapokon. A hamisításhoz használt gépekben további nyolcvan ív papírt találtak, melyek mindegyikével tizenkét bankót tudtak előállítani.


A hatósági szakértők szerint a hamisítók az úgynevezett offset technikát használták, amellyel az eredeti ötveneurós bankjegy majdnem tökéletes másolatát tudták kinyomtatni.

A hamisítók a Napoli Group (Nápoly csoport) néven ismert bűnbanda tagjai. Ponticellibe áprilisban költöztek, azóta a hatóságok megfigyelés alatt tartották őket.

A hamisítók megállás nélkül dolgoztak: mind a heten turnusokban álltak a gépek mellett, amiket soha nem állítottak le. A rendőrségi razzia idején is ketten aludtak, a többiek pedig dolgoztak. A pénzt az épületből furgonokkal szállították el. Arról nem közöltek becslést az olasz pénzügyőrök, hogy hány darab hamis ötveneurós kerülhetett korábban forgalomba.

A banda professzionális gépeket használt a pénznyomtatáshoz, és rendkívül jól szervezett volt: külső személyek vitték a hamisítóknak az ételt, így nem kellett soha elhagyniuk az épületet.

Nápoly és környéke a hamisítók hagyományos területének számít, egyebek között pénzt és útlevelet is professzionális minőségben képesek előállítani.

Az utóbbi öt évben tizenhat embert tartóztattak le pénzhamisítás miatt, lefoglaltak öt pénzverdét és hamis eurót százmillió értékben.

#Külföld#olaszország#pénzhamisítás#euró#nápoly#maffia

Címlapról ajánljuk