Külföld

Rácz András: Nincs arra utaló jel, hogy Moszkva atomfegyver bevetésére készülne

rtl.hurtl.hu

2024. május 6. 13:09

Taktikai atomfegyverekkel tart hadgyakorlatot Moszkva, de az rtl.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint nem kell tartani attól, hogy Oroszország atomfegyvert vetne be Ukrajnában.  

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára hadgyakorlatokat végeznek taktikai atomfegyverekkel. A minisztérium közlése szerint a hadgyakorlatot „egyes nyugati tisztségviselők Oroszország ellen tett fenyegetései és kijelentései miatt” tartják, míg Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő Emmanuel Macron megszólalását említette, amiben a francia elnök nem zárta ki, hogy országa katonákat küld Ukrajnába. A minisztériumi közlemény az MTI híre szerint úgy fogalmaz: „A nem hadászati nukleáris erők harci feladatteljesítésére való felkészültségének növelése érdekében a vezérkar megkezdte az előkészületeket a Déli Katonai Körzet rakétaalakulatai (...) hadgyakorlatának megtartására.”

Önmagában abban, hogy ilyen gyakorlatot tartanak, semmi rendkívüli nincsen

– mondta el az rtl.hu kérdésre Rácz András Oroszország-szakértő. A Berlinben működő Német Külpolitikai Társaság (DGAP) kutatója és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója közölte, hogy az orosz nukleáris erők rendszeresen tartanak különféle hadgyakorlatokat nukleáris eszközök alkalmazására: letesztelik a parancsnoki láncot, a mozgósítást és az eszközöket.

Rácz András hozzátette, hogy az orosz védelmi minisztérium közleményében van némi kétértelműség azzal kapcsolatban, hogy a hadgyakorlat pontosan milyen jellegű alkalmazásra vonatkozna, de elmondható: ha valaki valóban nukleáris támadásra készül, az esetek legkisebb részében jelenti be.

A szakértő hozzátette, hogy a hadgyakorlat „elsősorban információs lépésnek tűnik”, amivel „nyomást akarnak gyakorolni, mind a Nyugatra, mind Ukrajnára”.

Jelenleg a nukleáris fegyver alkalmazása nagyon alacsony valószínűségű, elsősorban azért, mert a fronton Oroszország számára kedvező a katonai helyzet – mondta Rácz András. A szakértő hozzátette, hogy 

nincs olyasmiről szó, hogy az orosz erők az összeomlás szélén állnának, hogy valami nagy ukrán áttörés rémétől kellene tartani, aminek a megállításához szükség volna harcászati atomfegyerek bevetésére.

Rácz András elmondta, hogy „amennyiben felmerülne a valódi harci alkalmazás lehetősége, azzal Oroszország nagyon súlyos választ kockáztatna mind az Egyesült Államok, sőt mind India és Kína részéről is”, hozzátéve, hogy „nem nagyon látom, hogy Moszkvának erre miért volna szüksége”. Rácz András hozzátette, hogy szakemberek figyelemmel kísérik, hogy az orosz nukleáris erők mit csinálnak, és van-e arra utaló jel a fronton, hogy az orosz hadsereg nukleáris fegyver bevetésére készül-e, és egyelőre nem látszik ilyesmi.

Nyitókép: A Szovjetunió első tömeggyártású taktikai nukleáris bombáját, az RDS-4-et mintázó emlékmű Moszkvában 2021. január 16-án. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#atomfegyver#nukleáris fegyver#ukrajna#rácz andrás

Címlapról ajánljuk