Gazdaság

Fizetésképtelen a csornai napelemgyár, füstbe mehet több mint 10 millárd forint állami hitel

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 18:00

Esélyes, hogy elbukja az állami tulajdonú MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a 40 millió eurós hitel legnagyobb részét.

Fizetésképtelen lett a csornai napelemgyár tulajdonosa, az Ecosolifer Heterojunction Kft, amely három év alatt 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze, írja a 24.hu. A lap szerint esélyes, hogy elbukja az állami tulajdonú MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a 40 millió eurós hitel legnagyobb részét.

Azt írják: a bíróság azért rendelte el a napelemgyártó felszámolását, mert ugyan a cég megmentésére bevetették a szerkezetátalakítási eljárást, de nem érkezett meg a beharangozott külföldi megmentő a sokmilliárdos tőkeinjekcióval.

A felszámolást múlt pénteken, május 3-án mondta ki a bíróság. A bíróság által kirendelt felszámoló a ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft., a felszámolóbiztos Lampért Csaba. Az MFB 11,4 milliárd forint hosszú lejáratú fejlesztési hitelt, a Regionális Fejlesztés Finanszírozó Zrt. Pedig kétmilliárdos rövid lejáratú kölcsönt vár vissza.

A hitelezőknek 40 napjuk van, hogy jelezzék: érvényesíteni kívánják a követelésüket. Óriási eszközállománya van az Ecosolifernek: 2022 végén 15,5 milliárd forint tárgyi eszközt szerepeltettek a könyvekben, ebből 10,7 milliárd a műszaki berendezés, aminek a lelke a gyártósor, bő 4,8 milliárd pedig az ingatlanok, valamint a kapcsolódó vagyoni jogok nyilvántartott értéke. Szakértők szerint ezeknek csak a töredéke folyhat be.

Nyitókép: MTI / Krizsán Csaba

#Gazdaság#napelem#gyár#csorna#csőd#bíróság#állam#eu#hitel

Címlapról ajánljuk