Belföld

A kormány szerint azért jöhet a Ludovikára a holokauszttagadó volt iráni elnök, mert szólásszabadság van

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 17:28

Szerintük a kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba. Az izraeli nagykövetség is elítélte a meghívást.

Reagált a kormány arra a hírre, mely szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást Mahmúd Ahmadinezsád, Irán antiszemita, holokauszttagadó exelnöke. Azt írták az Indexnek: „A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba”.

Az iráni atomprogram atyjának tartott politikus a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást, egy május 6-11 között rendezett konferencián. Mahmúd Ahmadinezsád budapesti útjáról azt írta a Hammihan című perzsa lap, hogy „közös értékek a globális környezetben” tematikájú tudományos találkozóra Deli Gergely, a Ludovika rektora hívta meg kiemelt vendégként a prominens iráni politikust, aki a veszélyes és környezetszennyező anyagok kezelésének fontosságáról és szükségességéről beszél majd.

Kedden az izraeli nagykövetség közleményében megemlítette a politikusról, hogy a holokausztot tagadó konferenciát is szervezett már, gúnyolta, lekicsinyelte a soá áldozatait, valamint Izrael elpusztítását is sokszor megemlítette. Hozzátették: „Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét”.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete alig pár napja, a vasárnap tartott Élet Menetén még arról beszélt: Magyarország példakép az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia bevezetésében. Ahogy az rtl.hu is megírta korábban, az Anti-Defamation League felmérése szerint Magyarországon a legerősebb az antiszemitizmus Európában.

Nyitókép: Wikimedia Commons / Marcello Casal, Jr. - Agência Brasil

#Belföld#kormány#irán#elnök#antiszemita#holokauszt#ludovika#előadás#izrael#nagykövetség

Címlapról ajánljuk