Belföld

Egy mém miatt rúgták ki a minisztériumi dolgozót, a bíróság szerint jogszerűtlen volt a lépés

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 16:53

A bíróság szerint más, enyhébb eljárásnak lehetett volna helye, mert a munkahellyel szembeni kritikákat elsősorban a szervezetrendszeren belül kell megfogalmazni. 

Egy minisztériumi dolgozót több mint 20 év szolgálati jogviszony után azonnali hatállyal mentettek fel a Gazdaságfejlesztési (ma: Nemzetgazdasági) Minisztériumból, mert a Facebookon megosztott egy mémet, amin Nagy Márton miniszter szerepelt – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A közzétett képen a miniszter fejére szerkesztettek egy sapkát, ezzel utalva a hatósági árszabályozásra. A posztot csak bizonyos ismerősei láthatták.

Az elbocsátott dolgozó tavaly fordult a jogvédő szervezethez, amely idén meg is nyerte az ügyben indított pert. 

Az ítéletben kimondták, hogy 

az alkalmazott felmentése nem felelt meg a jogszabályoknak, valamint hogy jár neki csaknem 5 millió forint kártérítés és annak kamatai is.

A dolgozó munkájával kapcsolatban a munkáltatónak korábban soha nem volt problémája, az utolsó teljesítményértékelésen a közvetlen felettese kivételes minősítésre javasolta, ami a közszolgálatban a legmagasabb minősítési fokozat. 

A Fővárosi Törvényszék szerint egy mém megosztása nem sérti a minisztérium jó hírnevét, és a jó közigazgatásba vetett bizalmat sem rombolja, így azonnali kirúgást sem alapozhat meg egy ilyen kritika a minisztérium vezetése felé, még akkor sem, ha ennek kifejezése az interneten történik.

Azonban a bíróság szerint más, enyhébb eljárásnak (például figyelmeztetésnek vagy etikai eljárásnak) lehetett volna helye, mert a munkahellyel szembeni kritikákat elsősorban a munkahelyi szervezetrendszeren belül kell megfogalmazni. 

A jogellenes kirúgások miatt indított perekben lehet kérni visszahelyezést is, de ebben a perben a volt dolgozó ezt nem szerette volna.

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#mém#minisztérium#miniszter#bíróság#per#munkaügyi per

Címlapról ajánljuk