Belföld

Bocsánatkérést, tanácsadást és kártérítést kérnek a KRÉTA fejlesztőjét feltörő fiatal hekkertől

rtl.hurtl.hu

2024. május 6. 20:48

Végül a rendőrség csak egy 15 éves hekkert talált, aki feltörte a KRÉTA-fejlesztő céget. 

Lezárult a nyomozás a KRÉTA fejlesztőjét ért hekkertámadás ügyében – írja a Telex. A rendőrség egy gyanúsítottat talált, egy 15 éves fiút – bár korábban Pintér Sándor emlegetett egy 13 éves hekkert is –, az ügyészség pedig most felfüggesztette az ellene folyó eljárást két évre, és „magatartási szabályokat” írt elő neki.

A cikk szerint a Győri Járási Ügyészség azt várja a fiataltól, hogy

  • levélben kérjen bocsánatot a sértettektől, amelyben térjen ki arra is, a sértettek milyen védelmi intézkedéseket tehetnek az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatban;
  • meg kell térítenie továbbá az elkövetőnek az általa okozott kárt; és
  • fogalmazást kell írnia a közveszéllyel fenyegetésnek az állami szervekre rótt terheiről.

Az ügyészség szerint, ha a fiú a magatartási előírásokat teljesíti, akkor két év múlva az eljárás megszüntetése várható. Az is kiderült, hogy mindössze 10 ezer forintos kárt okozott, ezt kell megtérítenie.

A KRÉTA fejlesztőjének azonban sokkal jobban a zsebébe kell nyúlnia, mert a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelentős adatvédelmi bírságra, 110 millió forint megfizetésére kötelezte a fejlesztőcéget.

A NAIH megállapította, hogy több mint húszezer ember személyes adatai egészen biztosan illetéktelen kezekbe kerültek, de a fejlesztőcég nem tudta bizonyítani, hogy nem történt meg ugyanez a KRÉTA összes, több millió felhasználójával.

Ahogy arról 2022 novemberében a Híradó beszámolt, a fejlesztők megpróbálták eltussolni a KRÉTA-rendszer feltörését, és kormány már szeptemberben tudott arról, mégsem hozták nyilvánosságra a tömeges adatszivárgást. Az rtl.hu pedig arról adott hírt, milyen sosem hallott, cirkalmas káromkodásokat is tartalmazott a KRÉTA felületéről letiltott kifejezések listája – ez is a rendszer feltörése által vált láthatóvá.


Nyitókép: RTL

#Belföld#kréta#hacker#ügyészség#felfüggesztés#fejlesztő

Címlapról ajánljuk