Baleset-bűnügy

Százmilliókat csaltak el, évekre börtönbe kerülnek a mini Magyarország készítői

rtl.hurtl.hu

2024. május 3. 14:25

Több évig tartó börtönbüntetéseket kaptak a mórahalmi mini Magyarország építői, akiket százmilliós csalás miatt pereltek. 

Három év és hat hónapig tartó börtönbüntetésre ítélte pénteken a Szegedi Ítélőtábla a mórahalmi mini Magyarország makettpark ötletgazdáját, akit másodrendű vádlottként különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletében találtak bűnösnek – írta az MTI, az ítélőtábla közlésére hivatkozva.

Az ügy elsőrendű vádlottja három év börtönt kapott, a harmadrendű vádlott egy év hat hónap – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetést. A negyedrendű vádlott, a generálkivitelezést végző cég vezetője, egy év tíz hónap végrehajtandó börtönbüntetést, a projektben műszaki ellenőrként közreműködő ötödrendű vádlott egy év egy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A közlemény szerint az első- és a másodrendű vádlott közösen elhatározták, hogy a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló ötven fontos műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató makettparkot alakítanak ki. A másodrendű vádlott vezette cég pályázatot nyújtott be.A projekt összköltsége 648 millió forint volt, amelyet a cég 15 százalékos önerő biztosítása mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból kívánt megvalósítani.

A vádlottak 2014 júniusáig több mint 512 millió forint előleget kaptak, illetve támogatást kértek. Az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik. A vádlottak 2014. március 31. határidővel a projektet készre jelentették, annak ellenére, hogy a park alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen. A céget ezért a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték, de ebből a végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

A bíróság elsőfokon felfüggesztett börtönbüntetésekre és pénzbüntetésre ítélte a vádlottakat:


Nyitókép: Dlusztus Imre igazgató, a Hír TV egyik alapítója, majd műsorigazgatója, a park ötletgazdája az Országház 1:25-ös méretarányú makettjével 2015. március 20-án – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

 

#Baleset-bűnügy#Mini Magyarország#makett#csalás#állami támogatás#költségvetési csalás

Címlapról ajánljuk