XXI. Század

Nemzedékek himnuszait írta meg Horváth Attila – egy hajóskapitánynak köszönhetően születhettek meg Charlie-val közös dalai

Pásztor GáborPásztor GáborBorsody IstvánBorsody István

2024. május 3. 13:42

Balázs Fecó, Piramis, Pokolgép, Charlie, Keresztes Ildikó. Két közös dolog biztosan összeköti a felsorolt előadókat. Az egyik a szövegírójuk, Horváth Attila, aki a XXI. század szombati adásának egyik főszereplője, a másik Wolf Kati, aki zenekarával az öt előadó öt slágerét játszotta el a maguk stílusában. 

Horváth Attila karrierje egy saját zenkarral indult, amiben nemcsak szövegeket írt, de hangszeren is játszott is. Később letett a zenélésről és kizárólag szövegírással foglalkozott. A Taurus zenekar volt az első, aminek állandó szövegírója lett. A koncertek mindig telt házzal mentek, de a különleges zenészekből álló csapatnak sosem jelenhetett meg lemeze. Feloszlottak, külön utakon folytatták. Som Lajos a Piramisban, Balázs Fecó a Korálban, Radics Béla az Aligátorban – Horváth Attila pedig mind a háromban, ugyanis mindhárom csapatnak írt dalszövegeket. Ahogy Charlie-nak is, pedig vele nem jött össze egyszerűen az együttműködés.

„Ez az amerikai, progresszív, kicsit jazzes beütésű világ, szőrös, recsegős, füstös, viszkiízű hang, amit én rettenetesen szeretek. Charlie akkor skandináv országokban töltött néhány évtizedet, nagyon nagy sikerrel játszott szállodákban, komphajókon, haza se nagyon akart jönni. De akárhányszor találkoztunk, mindig szóba került a közös munka” – mondta Horváth Attila.

Végül aztán nem várták meg, hogy hazajöjjön.

Akkor még az internet nem igazán volt elterjedve, éppen a hajón zenéltek, és én megkaptam a hajó kapitányának a faxszámát, úgyhogy mindig meg volt beszélve, mikor melyik nap, hány órakor menjen be Charlie a kapitányhoz az irodába, és akkor ott faxon küldtem át neki a szövegeket.

 Az akadályok dacára elkészült az album, amelyen Lerch István zenéjére születtek a szövegek. „Csomó olyan dalt írtam, olyan történeteket, szituációkat fogalmaztam meg, aminél vigyáztam, hogy valamilyen módon ténylegesen kötődjenek Charlie-hoz” – mesélte a dalszövegíró, hozzátéve, emberileg is jó kapcsolatban kellett lennie az előadókkal ahhoz, hogy együtt tudjon dolgozni velük. „Balázs Fecó és Som Lajos, Radics Béla, később Charlie, Tunyogi Peti, Zeffer Andris, és még sorolhatnám – velük mind baráti viszonyban voltam és vagyok a mai napig is.”

A szombati XXI. században Wolf Katit és zenekarát kértük fel, hogy szólaltasson meg öt olyan slágert, amelyiknek mind Horváth Attila írta a szövegét. Volt köztük olyan dal is, ami kifejezetten férfi előadó számára született.

Hogy hogyan sikerültek a dalok és mit szólt az előadáshoz Horváth Attila, aki ott volt a felvételen, megnézhetik a XXI. század következő adásában, ami mostantól szombaton az RTL Híradó előtt, 17 óra 20 perckor kezdődik.  

Ide kattintva megnézheti és -hallgathatja a Korál Kölykök a hátsó udvarból című slágerét teljes egészében Wolf Kati előadásában.

 

#XXI. Század#Videó#horváth attila#horváth charlie#dalszövegíró#zene#rock#wolf kati#Kultúra

Címlapról ajánljuk