Videó

Gaál Ottó 27 nyelven beszél – íme a módszere a nyelvtanulásra

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 17:09

„Nem igaz, hogy a nyelvtanulás nehéz, csak felesleges dolgokat tanulunk meg” – vallja Gaál Ottó. A férfi, akit öt éve ezen a napon mutatott be a Fókusz, összesen 27 nyelven beszél, amivel Európában ő tartja a megszerzett nyelvvizsgák rekordját. A nyelvismeret nagyon nagy mértékben hozzáállás kérdése – vallja ő maga és tanítványai.

Gaál Ottó édesapja hat nyelven beszélt, édesanyja pedig nyelvtanár volt. Mégis azt vallja, hogy nem a nyelvérzék a legfontosabb az idegen nyelvek elsajátításánál, mert azt szerinte könnyen lehet pótolni.

Fantasztikus dolog megismerkedni egy új kultúrával, és belsőssé válni benne azáltal, hogy jól megtanulom. Megpróbálom kifejezni azt az intellektuális gondolati világot, amit én a szüleimnél láttam. 

Ottó az első nyelvvizsgáját a hetvenes években angolból szerezte, ezután egyből jött a spanyol, az olasz és a francia. A nyelvek közti összefüggéseket azonban csak tíz-tizenöt vizsga után sikerült megfejtenie. 

Rájöttem, hogy a legfontosabb nyolcszáz szó minden szövegnek kiadja a nyolcvan százalékát. De ehhez évekig kellett kutatnom. 

Ha valaki elhatározza, hogy rossz a nyelvérzéke, akkor az is lesz

Volt, hogy egy évben öt nyelvvizsgát is letett saját módszerének köszönhetően Gaál Ottó, de szerinte a szorgalom mellett elengedhetetlen a magabiztosság is. Ezt vallja Szigethy Alexander is, aki annak ellenére, hogy tizenhat nyelven ír, olvas és beszél, nyelvzseninek egyáltalán nem tartja magát.

„A kulcs igazából a kíváncsiság. Hozzáállás kérdése: ha valaki elhatározza, hogy neki rossz a nyelvérzéke, akkor az is lesz. De ha kíváncsiságból áll neki a dolognak, akkor nagyon jól fog menni, a kíváncsiság szerintem az intelligenciának a legtisztább formája.”

Nagy Zsófia 15 évesen vágott bele a „nyelvvizsgaprojektbe” Gaál Ottó tanítványaként. Három év alatt tíz nyelvvizsgát sikerült teljesítenie. „Mindenki számára abszolút adott az út, egyszerűen csak egy belső motiváció, egy indíttatás egy érdeklődés kell hozzá. Ha valakinek ez megvan, akkor én nem tudom elképzelni, hogy szorgalommal ne tudna nekimenni egy nyelvnek akármilyen szinten” – vallja Zsófia. 

Mivel a magyar nyelv annyira különleges és sajátos nyelvtannal rendelkezik, könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy azt hisszük, lehetetlen elsajátítanunk egy másik nyelvet. Pedig nem ez a helyzet, és erre Ottó és tanítványai a legjobb példák.

Gaál Ottó 2023-ban lányával, Gaál Lucával – a Cambridge-i Egyetemen végzett mesterdiplomás nyelvésszel – átdolgozta és továbbfejlesztette saját módszerét. Évről évre újabb tanítványokkal bővül csapatuk. 

#Videó#ezen a napon#Életmód#nyelvtanulás#gaál ottó#nyelvtanulási módszer#nyelvérzék#idegen nyelv

Címlapról ajánljuk