Videó

Állatkísérleteket végeznek kínaiak az űrben

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 10:20

A Shenzhou-18 legénysége zebrahalakat visz magával a kínai űrállomásra, hogy kísérletet végezzen a földkörüli akvakultúrával kapcsolatban. A Shenzhou-18 űrhajó a tervek szerint csütörtökön, pekingi idő szerint 20 óra 59 perckor indul az északnyugat-kínai Jiuquan műholdindító központból.

Az űrhajó három űrhajóst visz a kínai Tiangong űrállomásra, és ezúttal velük tartanak a zebrahalak is.

„Az űrállomáson azért tudunk halakat nevelni, mert számos tudományos szekrénnyel rendelkezik, amelyek támogatják a különféle űrbéli teszteket és kísérleteket, beleértve az apró élőlényeken és rovarokon végzett kísérleteket is. Ezúttal az egyik feladatunk a halak nevelése a Föld körüli pályán” – mondta a Shenzhou-18 küldetés parancsnoka.

A kínai tudósok azért választották a zebrahalat az űrben végzett élettudományi kísérletekhez, mert ez a lény az egyik leggyakrabban használt modellorganizmus genetikai és fejlődési vizsgálatokhoz. A hal egyedülálló regenerációs képességeiről és gyors embrionális fejlődéséről ismert. Emellett az emberhez hasonló szöveteik, szerveik és rendszereik vannak, ikrájuk pedig átlátszó, így a kutatók közvetlenül megfigyelhetik az embrionális fejlődési folyamatot.

A projekttől a kínai kutatók azt remélik, hogy megismerik a mikrogravitáció hatását a halak növekedésére, és áttörést érhetnek el a gerincesek űrben történő felnevelésében.

„Az űrállomásra való feljutás után együttműködünk a földi csapatokkal a kísérleti projekt lebonyolításában, beleértve a berendezések telepítését, a megfigyelést, valamint az adatok gyűjtését és továbbítását. A vizsgálatot az űr és a földi állomás közötti szoros együttműködés révén fogjuk elvégezni. Azt hiszem, ez egy nagyon érdekes projekt lesz” - mondta a parancsnok.

Az űrhajósok összegyűjtik a zebrahalak által termelt ikrákat, és további vizsgálatok céljából visszahozzák őket a Földre. Eközben a projekt kísérleti rendszerét kamerákkal szerelik fel, amelyek valós idejű képeket küldenek a földi kutatóknak.

„Ez lesz az első alkalom, hogy egy Föld körüli vízi ökoszisztémát építünk a zebrahalak számára. Ha sikerül, reményeink szerint ez egy kis kísérleti platform lesz a halak Föld körüli tanulmányozásához, valamint más hasonló élőlények kutatásához” – mondta a Sanghaji Műszaki Fizikai Intézet kutatója.

A terv szerint Kína rovarokkal és más kisállatokkal is végezhet űrbéli kutatásokat.

„Elképesztő belegondolni, hogy az űrben az emberen kívül rovarok és más kisállatok is élnek. Fantasztikus, hogy az űrállomásunkon velük együtt végezhetünk feladatokat” – tette hozzá a parancsnok.

 

#Videó#hal#űr#űrállomás#űrhajó#kína#tanulmány#kísérlet

Címlapról ajánljuk