Tudomány-Tech

Futótűzként terjed az újfajta karambolos biztosítási csalás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 2. 18:58

Az Egyesült Királyságban 2021 és 2023 között megháromszorozódott az olyan biztosítási esetek száma, amikben sérüléseket hamisítanak autókra a csalók.

Újfajta biztosítási csalás harapózott el az utóbbi években az Egyesült Királyságban, írja a The Guardian.

Az Allianz biztosító szerint a 2021-22-es és a 2022-23-as biztosítási évek között 300 százalékkal nőtt az olyan esetek száma, amelyek során a kárbejelentők különféle képszerkesztő alkalmazások segítségével hamisítottak sérüléseket autóikra.

A másik leggyakoribb biztosítási csalás, hogy olyan típusú totálkáros autót keresnek az elkövetők, amilyenre biztosításuk van, lefotózzák, majd a rendszámtáblát képszerkesztő programmal utólag rárakják. Az így készült meghamisított fotót csatolják aztán a kárbejelentőhöz.

A jelenségről a Zurich UK biztosító is beszámolt: egyre több olyan kárigényt látnak, amelyeket úgynevezett „shallow fake” (a deep fake ellentéte) technológiával készülnek, és ez kezd a csalás elleni küzdelem szempontjából az egyik leggyakoribb veszéllyé válni.

Míg a deep fake-ek általában mesterséges intelligencia segítségével létrehozott valósághű képek, videók vagy dokumentumok, a „sekély hamisítványokat” emberek alkotják hagyományos képszerkesztő szoftverekkel, telefonon vagy számítógépen.

A Zurich UK szerint többször találkoztak már deep fake technológiával is, amivel teljes mértékben manipulált kárbejelentések is készültek: ezek mesterséges intelligencia által írt hamis mérnöki jelentéseket és javítási költségbecslést is tartalmaztak.

A brit biztosítók szerint a csalások növekvő aránya nagyban hozzájárult a gépjármű-biztosítási díjak növekedéséhez.

Nyiókép (illusztráció): Richard Baker / In Pictures via Getty Images

#Tudomány-Tech#infotech#photoshop#deep fake#shallow fake#biztosítási csalás#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk