Tudomány-Tech

Szörnyű felfedezést tettek Hermann Göring egykori otthonában

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 19:40

A Farkasodú területén emberi csontvázak kerültek elő.

Amatőr régészek öt emberi csontvázat találtak a náci háborús bűnös Hermann Göring egykori otthona alatt, a mai Lengyelország területén – írja a Guardian.

Az 1945-ben leégett épület a keleti front főhadiszállásaként épült Farkasodú területén található, amely évente több mint kétszázezer látogatót vonz. Néhány szervezet külön engedély birtokában régészeti feltárásokat is végez a területen, amit mára visszafoglalt a természet. Közöttük van a gdański Fundacja Latebra, amely már évek óta dolgozik a Farkasodúban, de eddig főleg hétköznapi használati tárgyakat találtak.

Alaposan megdöbbentek azonban, amikor idén februárban Göring háza alatt mintegy 10 cm mélyen egy koponyát találtak. Azonnal értesítették a rendőröket, de a helyszínelők megállapították, hogy a körülmények nem utalnak olyan közelmúltbeli bűncselekményre, amivel nekik lenne dolguk.

Az öt csontváz három felnőtté, egy kamaszé és egy csecsemőé volt. „Ez volt a legszörnyűbb, amit találtunk”, mondta Oktavian Bartoszewski, a Történelmi relikviák magazin kiadója, aki beszámolt a felfedezésről. A csontvázak körül nem bukkantak ruhákra vagy személyes tárgyakra, ami arra utal, hogy a halottakat már levetkőztetve temették el. Ennél is rejtélyesebb, hogy a kéz- és lábcsontok hiányoztak: bár nem zárható ki, hogy ezek lebomlottak, de az sem, hogy amputálták a végtagjaikat.

Arról is csak találgatni lehet, hogy Göring tudott-e arról, hogy halottak vannak a lakhelye alatt, vagy a holttestek csak a háború után kerültek oda. A német sajtó szerint tömeggyilkosság áldozatai lehetnek, valószínűleg a nácik végeztek velük, de ez sem jelenthető ki biztosan.

Hitler maga is a Farkasodúban töltötte a legtöbb időt a háború alatt. Claus Schenk von Stauffenberg itt kísérelt meg ellene sikertelen merényletet. Hermann Göring, a Luftwaffe vezetője volt a Harmadik Birodalom második embere, Hitler kijelölt utódja, a legmagasabb rangú náci tisztviselő, akit a nürnbergi perben felelősségre vontak. Kivégzése előtt ciánkapszulával megölte magát.

Nyitókép: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Tudomány-Tech#lengyelország#farkasodú#németország#nácik#hermann göring#adolf hitler

Címlapról ajánljuk