Tudomány-Tech

18 éves kor alatt eltiltanák a közösségi médiától a francia gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 20:47

A Macron elnök által felkért szakértők szerint a technikának kell szolgálnia az embereket, és nem fordítva.

13 év alatti gyerekek kezébe nem lenne szabad okostelefont adni, 18 éves korukig pedig el kellene őket tiltani az olyan közösségi oldalaktól, mint a TikTok, az Instagram és a Snapchat – ezt állapították meg jelentésükben azok a szakértők, akiket Emmanuel Macron francia államfő kért fel.

A Guardian arról ír, hogy Macron azért fordult a tudósokhoz, hogy tegyenek javaslatot arra, hogyan szabályozzák a gyerekek képernyőhasználatát Franciaországban. Példátlan lépésekre készülnek annak érdekében, hogy csökkentsék a káros hatásokat, az elnök már januárban kilátásba helyezte, hogy „lehetnek tiltások, lehetnek korlátozások”.

Az elkészült jelentés szerint meg kell védeni a gyerekeket a techipar profitvezérelt stratégiájától, amely megragadja a gyerekek figyelmét és a kognitív torzítás minden formáját felhasználva a képernyő elé láncolja, irányítja és pénzzé teszi őket. A szakértők szerint a gyerekek árucikké válnak ezen a piacon, de a techipar tudtára kell hozni, hogy „látjuk, mit művelnek és nem hagyjuk, hogy megússzák”.

A kutatást Servane Mouton neurológus és Amine Benyamina, a Paul-Brousse kórház pszichiátriai és addiktológiai osztályának vezetője irányította. Megállapításaik szerint hároméves kor alatt semmilyen képernyő elé nem szabadna odaültetni a gyerekeket, a tévét is beleértve, 11 éves koruk előtt egyáltalán nem kellene nekik telefont adni, és 13 éves korukig is csak olyat, ami nem csatlakozik az internetre.

A jelentés kitér arra is, hogy a gyerekeknek 15 éves koruktól lenne szabad engedni, hogy olyan „etikus”, nem profitorientált közösségi oldalakhoz csatlakozzanak, mint amilyen a Mastodon. A profitorientált közösségi oldalaknál 18 éves korhatárt írnának elő. Emellett jobban fel kellene világosítani a tizenéveseket az alvás fontosságának tudományos hátteréről – vélik a szakértők.

Mint írják, az okostelefonok használatát a szülészeteken is korlátozni kellene, hogy a szülők a gyermekükkel való kötődés kialakítására összpontosítsanak.  Az általános iskolákban pedig nem kellene digitális eszközöket adni a gyerekek kezébe oktatási célból sem, hacsak valamilyen fogyatékosság ezt nem indokolja.

Hatéves kor alatt semmilyen képernyőre nincs szükségük a gyerekeknek, hogy fejlődjenek. Valójában a képernyők akadályozhatják a megfelelő fejlődésüket ebben a korban

– véli Mouton. A tudósok szerint a szülők is áldozatai a befolyásos techiparnak és ahelyett, hogy ostoroznák a szülőket, őket is segíteni kellene abban, hogy elkerüljék az olyan helyzeteket, amikor a telefonjuk nézegetése miatt nem tudnak koncentrálni arra, hogy a gyerekeikkel beszélgessenek, étkezzenek vagy játsszanak. Az evés közben telefonjukat görgető felnőttek, vagy a háttérben állandóan bekapcsolt tévé árt a gyerekek érzelmi fejlődésének – állapítják meg.

A felnőttek számára lehetővé kellene tenni azt, hogy munkaidőn kívül ne kelljen a leveleket figyelniük, képernyőmentes éttermeket és kávézókat kellene bevezetni, a szülők pedig elrakhatnák egy dobozba a telefonjukat, amikor hazaérnek a munkából – sorolják javaslataikat.

A szakértők úgy látják, hogy a „szülői felügyeleti” eszközök nem védik megfelelően a gyerekeket, ezekkel a techcégek csak elterelik a figyelmet arról, hogy olyan algoritmusokat hoznak létre, amelyek függővé teszik és kihasználják a gyerekeket. „A technika fantasztikus eszköz, de az emberek szolgálatába kell állítani ahelyett, hogy az emberek szolgálják ki a termékeket”, mondta Benyamina.

Nyitókép: Andi Graf, CC0, via Wikimedia Commons

#Tudomány-Tech#okostelefon#közösségi média#franciaország#emmanuel macron#függőség

Címlapról ajánljuk