Tudomány-Tech

Már kapható a robotapokalipszis legfélelmetesebb fegyvere: Thermonator, az ugrás közben is lángot köpő robotkutya

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 24. 15:08

A Throwflame nevű amerikai cég piacra dobta a Thermonator nevű, lángszóróval felszerelt robotkutyáját, 3,5 millió forintért az öné lehet.

Tavaly nyár elején jelentette be az Ohio állambéli Throwflame nevű cég, hogy elkészült a Thermonator nevű, lángszóróval felszerelt robotkutyájuk prototípusa, amit a terveik szerint hamarosan meg is lehet vásárolni. A lángszórók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó clevelandi vállalkozás mérnökei úgy gondolták ugyanis, hogy a világnak feltétlenül szüksége lehet egy négylábú tűzgyújtó robotra, amivel nehezen megközelíthető helyeken is fel lehet perzselni dolgokat.

Mint az a cég pár nappal ezelőtti bejelentéséből kiderült, végre meg is lehet vásárolni a vészesen közelgő robotapokalipszis legfélelmetesebb fegyverét. A beszédes – egyértelműen az apokaliptikus Terminátor-filmekre utaló – nevű Thermonator mindössze 9420 dollárba kerül, azaz kevesebb mint 3,5 millió forintért szerezhető be.


A lángszórós kutya lényegében két részből áll: a Boston Dynamics Spot nevű robotkutyájához hasonló, Unitree Go1 típusú négylábú alvázra a cég saját fejlesztésű, ARC típusú, elektronikus gyújtású lángszóróját szerelték. A lézeres irányzékkal felszerel lángszóró akár kilenc méterre is képes lángot köpni, mindaddig, amíg a beépített üzemanyagtartálya ki nem fogy. A lángszóró tankja 1,8 liter benzint vagy gázolajat képes befogadni, ami igazából nem valami sok, tehát ha hosszabb bevetésre küldi gazdája Thermonatort, érdemes a naftával jól taktikázni.

A wifis vagy bluetooth-os kapcsolattal vezérelhető, 76 centiméter magas, 17 kilogrammos szerkezet a bemutató videó szerint meglehetősen mozgékony, és ahogy ugrás közben tüzet köp, az kifejezetten félelmetes látvány:


A lángszórós robotkutyával kapcsolatban azt mindenképp érdemes megemlíteni, hogy az USA legtöbb államában teljesen legális lángszórót birtokolni, akár benzinest, akár napalmmal üzemelőt. A lángszórók nem minősülnek lőfegyvernek, nincs olyan szövetségi jogszabály, ami tiltaná a birtoklásukat, csak Maryland és Kalifornia államokban vannak érvényben használatukat kis mértékben korlátozó jogszabályok.

Bár Throwflame termékei kétségkívül eléggé fegyvernek látszó tárgyak, a cég azt hangsúlyozza, hogy ezeket elsősorban polgári felhasználási célokat szem előtt tartva tervezték, így:

  • kontrollált mezőgazdasági égetésekhez (gyom, bozót, tarló),
  • jég vagy hó olvasztásához,
  • erdőtüzek megfékezésénél ellentűz gyújtásához,
  • pirotechnikai bemutatókhoz,
  • filmforgatásokhoz

javasolják a Thermonatort is.

Nyitókép: Throwflame

#Tudomány-Tech#tudomány#haditechnika#lángszóró#robotkutya#thermonator#throwflame

Címlapról ajánljuk