Kultúra

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

rtl.hurtl.hu

2024. május 3. 16:30

Kulka Jánost a március végén elhunyt Tordy Géza helyére választották meg.

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a Nemzet Színészének – írja a Nemzeti Színház honlapja. Kulkát a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak.

A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

Kulka Jánossal tavaly az rtl.hu is készített interjút. Megkérdeztük, melyik a kedvenc Die Hard-filmje, mit szól a gyermekvédelmi népszavazáshoz, fél-e a háborús veszélytől, mit gondol az SZFE elfoglalásáról és mit az Orbán Viktornak írt leveléről.

A színművész 2016-ban kapott sztrókot és azóta is afáziával, vagyis beszédzavarral küzd. Másfél éve a Fókusz készített vele interjút:

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Kultúra#kulka jános#nemzet színésze#választás#nemzeti színház

Címlapról ajánljuk