Kultúra

30 millió euróért kelt el Klimt elveszett és be sem fejezett festménye

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 20:23

Egy száz évre elveszett Klimt mű kelt el 30 millió euróért. Egy osztrák család jelentkezett nemrég, hogy náluk van a festmény.

Bécsben elárverezték Gustav Klimt, osztrák művész egy 100 éve elveszettnek hitt festményét, Fraulein Lieser portréja 30 millió euróért (11,8 milliárd forint) kelt el – írja a BBC.

A képet egy zsidó iparoscsalád rendelte meg 1917-ben, egy évvel Klimt halála előtt.

A festménnyel kapcsolatban számos megválaszolatlan kérdés maradt, például az vita tárgya, hogy kit ábrázol Klimt a festményen, Adolf vagy Justus Lieser lánya látható-e rajta. Thomas Natter és Alfred Weidinger művészettörténészek szerint a festmény Margarethe Constance Liesert, Adolf Lieser lányát ábrázolja.

A műtárgyat árverésre bocsátó bécsi im Kinsky aukciósház szerint azonban a festmény Justus Liesernek és feleségének, Henriette-nek két lányának egyikét is ábrázolhatja. Henriette, akit Lilly néven ismertek, a modern művészet mecénása volt. A nácik deportálták és az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. Lányai, Helene és Annie túlélték a második világháborút.

A kép 1925 után eltűnt, így nagy meglepetést okozott, amikor egy osztrák család bejelentette, a hatvanas évek óta náluk van a portré. A kép eladásából befolyt összeget a család megosztja a Lieser-örökösökkel.

Nyitókép: Reuters/Leonhard Foeger

#Kultúra#Gustav Klimt#festmény#bécs#árverés#fraulein lieser#Portré

Címlapról ajánljuk