Kultúra

Koreában már a színpadon is robotok veszik át a főszerepet

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. április 23. 12:14

A technológiai fejlődés egyre nagyobb hatással van az életünkre. Egy különleges példája ennek Dél-Koreában a Cson Szonran „A Thousand Blues”, vagyis „Ezer kék” című regényéből készült előadás, ahol egy robot a főszereplő.

A történet 2035-ben játszódik és egy olyan jövőt fest le, ahol a robotok nemcsak segítő eszközként funkcionálnak, hanem emberi érzelmekkel és tulajdonságokkal rendelkeznek. A történetben egy zsokénak tervezett humanoid robot, Collie és egy versenyló, Today különleges barátságát ismerhetjük meg, illetve egy anyukából és két lányból álló család történetét. A regény és a darab is az ember, a gép és az állat között létrejövő kapcsolatokat feszegeti.

Művészet és technológia összefonódása – Koreában már a színpadon is robotok veszik át a főszerepet
„A Thousand Blues”, azaz „Ezer kék” című előadás főszereplője egy robot. Forrás: Yonhap News


Az előadás előkészítése során a robot bevonása az élőszereplős előadásba technikai és kreatív kihívásokat jelentett. Végül a robot félig önálló identitásként, félig bábként jelenik meg a darabban, valamikor „saját” hangján szólal meg, de amikor komolyabb érzelmek kifejezésére van szükség, a bábmestere „szinkronizálja”.

Művészet és technológia összefonódása – Koreában már a színpadon is robotok veszik át a főszerepet
Collie, „A Thousand Blues” főszereplője önállóan is, és bábként is megjelenik a színpadon. Forrás: Yonhap News


A Korea Nemzeti Színház technikai problémák miatt először elhalasztotta a darab bemutatóját,ugyanis az előadás kezdete előtt nem sokkal a robot működésképtelenné vált. A hiba kijavítása után azonban színpadra kerülhetett az „Ezer kék”. A musical résztvevői, valamint Cson Szonran író is elismerően nyilatkoztak az előadás egyedi jellegéről és a közönség reakciójáról, írta meg a Yonhap News.

Művészet és technológia összefonódása – Koreában már a színpadon is robotok veszik át a főszerepet
„A Thousand Blues” egy robotzsoké, egy versenyló, és egy apa nélküli család történetét meséli el. Forrás: Yonhap News


Nyitókép: Yonhap News

#Kultúra#színház#robot#mesterséges intelligencia#színjátszás#színész#dél-korea#újítás#Tudomány-Tech

Címlapról ajánljuk