Külföld

Amerikai külügyminiszter: a Hamászon múlik a túszalku sikere

rtl.hurtl.hu

2024. május 1. 14:04

„Ha nem születik megállapodás, annak csak a Hamász lesz az oka” – jelentette ki Blinken.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Hamász iszlamista terrorszervezeten múlik a tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadításáért folyó tűzszüneti tárgyalások sikere, írja az MTI-

Eltökélt szándékunk, hogy elérjük a tűzszünetet, amely hazahozza az elraboltakat. Ha nem születik megállapodás, annak csak a Hamász lesz az oka

 – mondta Blinken szerda reggel, izraeli látogatásának első állomásán, a Jichák Hercog államelnöknél tett látogatásán.

 „Terítékre került egy ajánlat, nincs ok a késlekedésre, a kifogásokra. Eljött az idő. Már régen itt az ideje, hogy hazaküldjék a családjukhoz a túszokat” – tette hozzá.

„Noha szüntelen elszántsággal dolgozunk az elraboltakat hazahozó tűzszünet elérésén, a gázai emberekre is figyelnünk kell, akik a Hamász okozta kereszttűzben szenvednek. Ezért mindent elkövetünk, hogy megkapják a szükséges segítséget: ételt, gyógyszert, vizet, menedéket. Gondolunk rájuk, és teszünk értük” – hangsúlyozta.

Blinken felkereste Tel-Avivban a szállodájánál az elraboltak tüntető családtagjait.  „Nem nyugszunk, amíg nem találkoznak szeretteitekkel” – ígérte nekik.

Eközben komoly felháborodást kavartak a telepeseket támogató, jobboldali Becalel Szmotrics pénzügyminiszter elnökségével működő Vallásos Cionisták párt parlamenti képviselőnőjének, Orit Sztroknak a katonai rádióban szerda reggel elhangzott szavai.

„Katonák százezrei harcoltak, nincs létjogosultsága olyan kormánynak, amely ezt a kukába dobja, hogy megmentsen huszonkét vagy harminchárom embert” – nyilatkozta Sztrok és közölte, hogy szerinte „beteges, borzalmas és szörnyű” a jelenleg a Hamásszal készülő megállapodás.

Egyiptomban bejelentették, hogy egy izraeli delegáció három órás látogatást tett Kairóban, amelyen a túszokról tárgyaltak. Az Al-Arabi Al-Dzsadid című katari lap közlése szerint kézhez kapták a Hamász változtatásait, melyeket a legutóbbi, minden eddiginél engedékenyebbnek mondott izraeli indítványra tettek, hogy azokat később előterjesszék Izraelben a hadikabinet ülésén.

Nyitókép: Antony Blinken Tel-Avivban az izraeli túszok tüntető családtagjaival találkozik  Fotó: Reuters

#Külföld#Hamász#túszok#gáza#izraeli-palesztin háború#Antony Blinken#joe biden

Címlapról ajánljuk