Külföld

Összeverekedett két szélsőjobboldali képviselő a görög parlamentben

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 18:42

Az egyik kórházba, a másik fogdára került.

Egy szélsőjobboldali görög politikus rendőri őrizetbe került, egy másik pedig kórházba, miután összeverekedtek szerdán az athéni parlamentben – írja a Politico.

A híradás szerint a Spártaiak nevű pártból kivált, független Konsztantinosz Florosz támadt Vaszilisz Gramenoszra, a Görög Megoldás párt képviselőjére. A törvényhozásban a Görög Megoldás elnöke, Kiriakosz Velopulosz mentelmi jogának felfüggesztéséről tárgyaltak, akit egy nyugalmazott tengerésztiszt perelt be rágalmazásért.

A nyugalmazott tengerésztiszt fia nem más, mint maga Florosz, aki szót kért a vitában, de nem kapta meg, mert érintett az ügyben. „Ezt a bírók fogják eldönteni”, kiabálta be Florosz, mire Gramenosz visszaszólt, hogy „fogd be, te szemét”. A vita hevében a két férfi kiment a folyosóra, ahol Florosz a földre vitte Gramenoszt.

A Politico a Görög Megoldás egy tisztviselőjétől úgy értesült, hogy Gramenosz csukló- és orrtöréssel kórházba került, Floroszt pedig bevitték a rendőrök. A görög büntető törvénykönyv szerint tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki a munkáját végző parlamenti képviselőre rátámad.

Florosz ügyvédje szerint „ez egy szerencsétlen eset”. Azt mondta, senki nem tartja elfogadhatónak az ilyen cselekedeteket, de van a történteknek egy emberi oldala is: az incidenst egy elképesztően vulgáris szóbeli támadás előzte meg.

A görög parlament elnöke aljas és barbár támadásnak nevezte a képviselő tettét, és közölte: a mentelmi jog nem vonatkozik az ilyen bűncselekményekre.

Nyitókép: Katerina Batsiola (majesticgreece.com), CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

#Külföld#görögország#parlament#szélsőjobboldal#verekedés#mentelmi jog

Címlapról ajánljuk