Gazdaság

Horvát sajtó: Mészáros Lőrinc félmilliárd euróért venne cégeket

rtl.hurtl.hu

2024. május 3. 15:11

A hírek szerint a horvát érdeklődőknél 150 millió euróval többet adna a Fortenova-csoportért Mészáros Lőrinc cége.

Mészáros Lőrinc cégcsoportja 500 millió eurós (194 milliárd forintos) ajánlatot tett a horvát Fortenova-csoport mezőgazdasági üzletágára – írja a 444.hu horvát sajtóértesülések alapján.

A horvát sajtó úgy tudja, a Mészáros Csoport lehet a befutó az üzletben, mivel mellettük még a horvát érdeklődők (a kaproncai Podravka, a Zita és az Osatina-csoport konzoricuma,) 300 millió eurós (117 milliárd forintos) ajánlatot tehettek le a Fortenova asztalára. Vagyis a magyar ajánlat jóval magasabb. Ugyanakkor arról is írnak, hogy maximum 350 millió eurót érhet az üzletág és inkább a politikához van köze a felvásárlási kísérletnek, mint az üzlethez.

Horvát elemzők szerint stratégiai érdekeket szolgáló élelmiszeripari cégekről van szó, amely több mint 3500 alkalmazottal és csaknem ezer alvállalkozóval rendelkeznek Horvátországban. A csoport három legnagyobb cége, a Belje, a Vupik és a PIK Vrbovec is nyereséges, tavaly összesen 24 millió eurós pluszt hoztak össze.

A fenti cégek fontos szereplők a helyi mezőgazdaságban is. Összességében mintegy 30 ezer hektárnyi, nagyrészt állami tulajdonú mezőgazdasági területet kezelnek hosszú távú koncessziós szerződések révén. Emellett a Fortenova megmaradt üzletrészeinek szüksége lesz az eladott tagok alapanyagaira, végtermékeire, így fontos lesz a kapcsolat minősége a leendő tulajdonosokkal.

Az RTL Híradó mutatta be, hogy Mészáros Lőrinc cége építheti fel a kisajátított józsefvárosi bérházak helyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épületeit mintegy 34 milliárd forintért:


Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

#Gazdaság#mészáros lőrinc#horvátország#felvásárlás#üzletág#fortenova-csoport

Címlapról ajánljuk