Gazdaság

Döntött a bíróság, a civilek szerint le kell állítani a gödi Samsung-gyárat

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 15:28

Hatályon kívül helyezték a gyár környezethasználati engedélyét, a tervezett bővítés is veszélybe kerülhet.

A Budapest Környéki Törvényszék hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét – írta az Átlátszó.

A bírósághoz a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület fordult, a civilek szerint ugyanis a Samsung SDI akkugyárának működése nem felel meg a magyar és az európai környezetvédelmi előírásoknak sem. Az egyesület szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatal az engedély kiadásakor – többek közt – nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is.

Az egyesület most közösségi oldalán adott hírt arról, hogy a Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a kérelmet és elrendelte a keresetindítás teljes halasztó hatályát; vagyis az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva 

a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét. 

A civil szervezet szerint a bírói döntés alapján – mely megtiltotta a gödi gyár számára a környezethasználatot –  a hatóságnak el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Az egyesület levélben is felszólította a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és a Samsung Magyarország Zrt-t, hogy állítsák le a gödi gyárat.

A bírósági döntés megakadályozhatja azt is, hogy a tervek szerint bővítsék a gyárat

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Gazdaság#göd#Samsung#akkumlátor#gyár#bővítés#bíróság

Címlapról ajánljuk