Gazdaság

Az FBI fejesét is felhívták a csalók, akik hihetetlen összeggel károsították meg az amerikai időseket

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 20:04

Egyre több áldozata van a hatvan év felettiek ellen irányuló pénzügyi átveréseknek.

Az FBI adatai szerint tavaly több mint 3,4 milliárd dollárt (kb. 1250 milliárd forint) csaltak ki a hatvan évnél idősebb amerikaiaktól – írja az ABC News.

A nyomozóhatóság külön jelentést készít az idősek elleni pénzügyi átverésekről. A kedden közölt jelentésből kiderül, hogy 2022-höz képest 11 százalékkal nőtt a kicsalt összeg, és 14 százalékkal több – összesen 101 068 – bejelentés érkezett az áldozatoktól, akiket átlagosan 33 195 dollárral (12 millió forint) károsítottak meg a csalók.

A valós számok ennél is nagyobbak lehetnek, az FBI szerint ugyanis több mint 880 ezer bejelentést kaptak internetes bűncselekmények miatt, és ennek csak felénél ismerik az áldozat korát.

A csalók gyakran valamilyen szolgáltató munkatársának adják ki magukat és arról tájékoztatják az áldozatot, hogy visszatérítést kaphat az előfizetési díjból, de ehhez le kell töltenie egy szoftvert. Ennek segítségével azután a csalók hozzáférnek a bankszámlájához.

Az FBI pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint a bankoknak többet kellene tenniük az idősek védelméért, most ugyanis „széttárják a kezüket”, miután az átutalás megtörtént.

A csalások egy részét indiai, nyugat-afrikai, laoszi és kambodzsai call centerekből követik el. Ennek ellenére az FBI arra törekszik, hogy letartóztassák az elkövetőket, ennek érdekében világszerte együttműködnek a hatóságokkal.

Az FBI helyettes osztályvezetője elárulta, hogy nemrég őt is felhívták a csalók, és miután nem bizonyult együttműködőnek, agresszív hangnemre váltottak és erőszakkal fenyegették. „Egy idősebb ember, az édesanyám vagy a nagymamám biztosan megrémülne ettől” – mondta.

Nyitókép: Kampus Production / Pexels

#Gazdaság#átverés#fbi#csalás#idősek

Címlapról ajánljuk