Fókusz

A titkos társaságok titkai: minden a templomosokról, illuminátusokról és a szabadkőművesekről

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2024. május 4. 19:53

Templomos lovagrend, illuminátusok, szabadkőművesek – titkos társaságok, amelyekről számos teória született, és amelyek a világhírű író, Dan Brown fantáziáját is rendre megmozgatták. A szabadkőművesek szimbólumrendszerei számos bestseller regényében bukkantak fel, ám ezek a társaságok nemcsak Brownt ihlették meg, hanem a legtöbb ember képzeletében amolyan misztikus szervezetekként élnek. De mi is az igazság a legismertebb társaságokról? 

Az első magyarországi szimbolikus nagypáholy 1886-ban jött létre, melynek vezetője Pulszky Ferenc volt, ám a társaság nem működött folyamatosan. 1920-ban a Horthy kormány idején, majd 1950-ben Gerő Ernő belügyminiszter rendeletére illegálisnak minősítették a szabadkőműves tevékenységet. 

De vajon hogyan válhattak olyan összeesküvés-elméletek gonosztevőivé, amelyek nyomait máig magukon viselik? Többek között erre is keresi a választ az RTL+ legújabb dokumentumsorozata, a Titkos társaságok titkai, amely a legismertebb titkos társaságok történelmével foglalkozik. A sorozat itt már elérhető az RTL+ előfizetői számára.

#Fókusz#Videó#tudomány#titkos#templomos#szabadkőműves#illuminátusok#titkok#dan brown#RTL+#rtl plusz

Címlapról ajánljuk