EUEurópa

Euronews: hamis kijelentések és csúsztatások Orbán Viktor kampánybeszédében

rtl.hurtl.hu

2024. május 4. 11:51

Az Euronews megnézte, igaz-e Orbán Viktor öt kijelentése, amit kampányindító beszédében tett. 

Megvizsgálta az Euronews, hogy igaz-e Orbán Viktor néhány legnagyobb kijelentése, amit az európai parlamenti választás kapcsán tett az ország gazdasági helyzetével, illetve az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Az elemzés szerint nem igaz Orbán azon kijelentése, hogy „a Fidesz ismét talpra állította a magyar gazdaságot, miután azt a baloldal csődbe vitte”, hiszen 2009-ben Magyarország nem ment csődbe.

Bár az igaz, hogy „a 2010-es átlagnál egymillióval dolgoznak többen, a bérek pedig megháromszorozódtak”, de közben a magyar GDP értéke euróban mérve alig haladja meg a tíz évvel ezelőtti szintet. És bár igaz, hogy a Fidesz a háromszorosára emelte a minimálbér összegét, a lapnak nyilatkozó Csaba László professzor hozzátette, hogy ez jellemzően választási években, főleg 2022-ben történt.

Orbán azon kijelentése, hogy a magyar gazdaság a duplájára nőtt 14 év alatt, nominálisan igaz, de az Euronews elemzése szerint nem tükrözi a viszonylagos változásokat, és hozzátették, hogy az egy főre jutó személyes fogyasztás alapján a sereghajtók közt van Magyarország.

A „háborúparti baloldal” kapcsán az Euronewsnak Enyedi Zsolt politológus professzor elmondta, hogy ilyen nincsen Magyarországon, azt pedig képtelen kijelentés, hogy Magyarország a Fidesznek köszönhetően maradt ki az orosz-ukrán háborúból, mert annak csak két résztvevője van: Oroszország és Ukrajna.

Azzal az orbáni kijelentéssel kapcsolatban, hogy az európai vezetők egy lépésre vannak attól, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, a Euronews emlékeztetett arra, hogy a francia elnök valóban felvetette ennek lehetőségét, míg a lengyel elnök atomfegyverek telepítéséről beszélt Lengyelországba, de ez szakértők szerint nem jelenti azt, hogy egy lépésre lenne a háború. Enyedi hozzátette, különösen vicces, hogy az oroszellenes pozíciót az európai baloldalhoz köti Orbán, miközben a francia és lengyel elnök jobboldali, és az európai jobboldal Putyin-ellenes.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. május 3-án. fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#orbán viktor#kampány#beszéd

Címlapról ajánljuk