EUEurópa

Három ügyben indul uniós kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 15:45

Az autópálya-koncesszió, a menekültügy és a CEU kiebrudalására hozott jogszabály miatt.

Közzétette az Európai Bizottság az áprilisi kötelezettségszegési eljárási csomagját, Magyarország három ügyben is érintett.

Mint közleményükben írják, a Bizottság jogi lépéseket tesz azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek nem teljesítették az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeiket.

Autópálya

Spanyolország és Magyarország ellen egyszerre indul eljárás az autópálya-koncessziós szerződésekre vonatkozó szabályok miatt. A Bizottság szerint a Magyarország által megítélt, 35 évre szóló koncesszió nem volt átlátható a becsült szerződéses érték tekintetében, nem hárítja át kellő mértékben a működési kockázatot és indokolatlanul hosszú időre kötötték meg, ami sérti az uniós jogot. Hazánknak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre.

Menekültügy

Egy másik ügyben a Bizottság arra szólítja fel hazánkat, hogy tegyen eleget az Európai Unió Bírósága által hozott ítéletnek, ami kimondta, hogy Magyarország nem teljesítette az uniós menekültügyi szabályokból eredő kötelezettségeit. Az uniós jogot azzal sértette meg hazánk, hogy nem biztosította a harmadik országbeli állampolgárok, vagy hontalan személyek számára a tényleges hozzáférést a nemzetközi védelmi eljáráshoz.

A magyar jog rendelkezései szerint a harmadik országbeli állampolgároknak ahhoz, hogy nemzetközi védelemért folyamodhassanak Magyarországon, először valamely, az Európai Unió területén kívül található magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, amelyben kinyilvánítják, hogy menedékjogért kívánnak folyamodni, továbbá rendelkezniük kell az e célra kiadott különleges beutazási engedéllyel.

Az Európai Bizottság nem kapott tájékoztatást arról, hogy Magyarország intézkedéseket hozott volna a megállapított jogsértés orvoslására, vagyis nem teljesítette az ítéletet. Ebben az esetben is két hónap áll hazánk rendelkezésére, hogy válaszoljon a felszólító levélre. A válasz fényében a Bizottság úgy dönthet, hogy az ügyet visszautalja a bíróság elé és pénzügyi szankciók kiszabását javasolja.

Külföldi egyetemek

A harmadik ügy szintén egy ítélethez kapcsolódik. Az Európai Unió Bírósága még 2020 októberében megállapította, hogy Magyarország megsértette az uniós jogszabályokat és a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményt azzal, hogy előírta: a külföldi felsőoktatási intézmények akkor folytathatnak oklevelet adó képzési tevékenységet Magyarországon, ha a magyar kormány és az érintett intézmény székhelye szerinti állam kormánya között nemzetközi szerződés áll fenn erről.

A Bizottság ebben az ügyben is felszólító levelet küld hazánknak, kéthónapos határidőt szabva a válaszadásra. Kielégítő válasz hiányában az ügyet bíróság elé terjesztheti.


Nyitókép (illusztráció): MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

#Európa#kötelezettségszegési eljárás#európai bizottság#autópálya-koncesszió#menekültek#ceu#felsőoktatás

Címlapról ajánljuk