Belföld

Celluxszal ragasztotta le egy kislány száját az érdi bölcsődei nevelő

rtl.hurtl.hu

2024. május 3. 10:10

Az érdi önkormányzat vizsgálatot indított és elküldte a nevelőt, büntetőeljárás indulhat az ügyben.

Egy kisfiút fejbe dobott, egy kislány száját és az orrát pedig többször celluxszal ragasztotta le egy kisgyermeknevelő az Érdi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó bölcsődében – írta az Index

Az egyik gyerek anyja a lapnak azt mondta, hogy tavaly novemberben behívták őt a bölcsődébe, és azt mondták neki, hogy kisfiát bántalmazták az intézményben. „Fejbe dobták a kisfiamat egy babzsákkal, amelyben tényleg bab volt” – mondta a nő. A gyereknek bevérzett a szeme, állítólag jegelték is, segítséget nem tudott kérni, mert még nem tudott beszélni. Az eset napján azt mondták az anyukának, amikor a nap végén érte ment, hogy minden rendben. 

Az anyuka szerint 11 nappal később értesítették őt a történtekről. Az egyik nevelőtől jutott a tudomására, hogy egy másik gyermeket állítólag korábban többször bántalmazott egy másik nevelő, neki a száját celluxszal ragasztotta le.

Az intézményvezető tett rendőrségi feljelentést, azonban a nevelő jogviszonyát nem azonnali hatállyal, hanem közös megegyezéssel szüntették meg – állította az édesanya.

Az önkormányzat azt közölte: „2023. november 9-én, egy csütörtöki napon a Pöttöm Sziget Bölcsőde egyik gondozója megdobott egy gyermeket vagy egy plüssel, vagy egy tenyérnyi méretű babzsákkal – a tárgyra az esemény tanúi eltérően emlékeznek. Az éppen szabadságon lévő intézményvezető november 13-án, hétfőn értesült az ügyről a többi gondozótól. Az intézményvezető még aznap délelőtt rögtön vizsgálatot indított, meghallgatta a gondozónőket, és még hétfőn délelőtt tájékoztatta a Polgármesteri Hivatal Humán-Szolgáltatási Főosztály vezetőjét, illetve a szakterületért illetékes alpolgármestert, Tetlák Örsöt. Mindketten arra utasították, hogy az elkezdett tényfeltárás legyen alapos, mindenre kiterjedő, vegyen fel jegyzőkönyveket, és ezek birtokában, ezek alapján mindenképpen történjen meg a szülői kommunikáció. A vizsgálatok során derült ki, hogy ugyanez a dolgozó egy másik alkalommal celluxot ragasztott egy kislány szájára, amit egy másik gondozó rögtön eltávolított”.

Az önkormányzat az anyuka állítására, miszerint közös megegyezéssel szüntették meg a nevelő jogviszonyát, azt válaszolta, a tettet elkövető gondozó közalkalmazotti jogviszonyát azonnali hatállyal, november 13-án megszüntették, és többé már nem engedték vissza dolgozni, nem mehetett a gyerekek közelébe.

Az ügyben az intézményvezető munkajogászhoz is fordult. Az eset tanúit, a többi gondozót figyelmeztetésben részesítette, amiért nem jelentették még aznap a történteket.

Az ügyben büntetőeljárás indulhat, az önkormányzat közlése szerint „a folyamatban lévő rendőrségi felderítés, büntetőeljárás elvezethet oda, hogy a novemberben elbocsátott gondozót végül törvényileg is eltiltják a gyermekekkel történő foglalkozástól”.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Pixabay

#Belföld#bölcsőde#erőszak#nevelő#gyereknevelés

Címlapról ajánljuk