Reggeli

Nagyon fontos, hogy a gyerekek tudjanak unatkozni

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 13:08

Katasztrofális hatással vannak az okostelefonok a gyerekek mentális egészségére, egyre többen kongatják meg a vészharangot. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a Reggeliben elárulta, hogy, mennyire aggasztó a jelenlegi helyzet, mit érdemes tudni az állandó digitális jelenlét okozta szorongásról, figyelemzavarról és elszigetelődésről.

Nagyon sok múlik azon, hogy a gyerek hány éves korában találkozik először képernyővel rendelkező eszközzel. 3 év alatt semmiképp sem ajánlott, 6 év alatt a lehető legkevesebbet kellene odaadni – erről beszélt Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakember a Reggeliben. Hangsúlyozta, hogy a szülők döntő többsége nem akar rosszat a gyerekének, csak így próbálnak megoldani egy nehéz helyzetet, például így szeretnék lekötni a gyerek figyelmét egy hosszú utazás alatt.

Úgy véli, 2024-ben kivitelezhetetlen, hogy egy 13-14 éves gyereknek ne legyen okostelefonja, de az nagyon fontos, hogy az arányokat hol húzzuk meg.

A közösségi média és az internet nagyon komolyan befolyásolta a gyerekek agyi fejlődését, a motorikus képességeit és idegrendszer működését. 

A legtöbb riasztó adat ez utóbbival kapcsolatban áll rendelkezésre.

A gyerekek nem tanulnak meg unatkozni, a stressztűrő képességük megváltozik, figyelemzavarban szenvednek, nem képesek olvasni, mert az egy elmélyült tevekénység, ennek a következményei pedig pedig az oktatási rendszerben is megjelennek. A pedagógusokra és a szülőkre is hárulnak

– hangsúlyozta Gyurkó Szilvia.

A gondolkodási képesség is megváltozik, ha egy gyerek sokat internetezik. A legfrissebb adatok szerint, Magyarországon az 5-15 évesek gyerekek közül minden második minden nap internetezik.

Borzasztó fontos képességünk az unatkozás. Folyamatosan ingerek közt vagyunk. Az a gyerek, aki nem tanul meg unatkozni, ott a stressztűrő- és szorongástűrő képesség is megváltozik. A saját megoldások kitalálása is háttrébe szorul

– tette hozzá.

Bár Gyurkó Szilvia nem híve a szigorításnak, azt mondja, ideje lenne elkezdeni megfogni az óriás tech-cégeket és a felnőtt társadalomban is tudatosítani kellene, hogy milyen következményei vannak annak generációsan, hogy a gyerekek működése átalakul, miközben a testünk, az idegrendszerünk és a fiziológiának valahol a paleolit korban maradt.

Ajánló: Egy nemzedéket taszítanak szorongásba az okostelefonok a híres szociálpszichológus szerint 

#Reggeli#rtl#Videó#Életmód#szorongás#gyurkó szilvia#okostelefon#internet#mentális egészség#stressz

Címlapról ajánljuk