Kultúra

Meghalt Paul Auster, az egyik legnagyobb kortárs amerikai író

rtl.hurtl.hu

2024. május 1. 7:26

Paul Auster, a New York trilógia szerzője 77 éves volt. Tüdőrákkal küzdött.

Gyászol az irodalmi világ és gyászolnak az olvasók: április 30-án meghalt Paul Auster, a New York trilógia, a Brooklyni balgaságok és megannyi New Yorkhoz kötődő regény ás memoár szerzője, írja a New York Times.

Auster brooklyni otthonában hunyt el, az író tüdőrákkal küzdött jó ideje.

Utolsó regénye, a Baumgartner tavaly jelent meg, a könyv – akárcsak Auster életművének nagy része – magyarul is olvasható. Az író filmes munkái is nagy népszerűségnek örvendtek, ő írta a Füst forgatókönyvét, de rendezett is, a Smoke folytatásának (Egy füst alatt - Beindulva) például már ő volt a rendezője.

Mint arról beszámoltunk, Austert az utóbbi időkben családi tragédiák sújtották. Daniel Austert, az író fiát gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták: a férfi tíz hónapos kislányát, Ruby Austert 2021 november elsején eszméletlenül találták meg a család brooklyni otthonában, a kórházban pedig halottá nyilvánították. Daniel Auster 2022-ben halt meg drogtúladagolásban.

Nemrég Adam Gopnik, a New Yorker magazin sztárpublicistája beszélt az rtl.hu-nak Austerhez fűződő barátságáról és az írót ért családi tragédiáról:

„Paul Auster a barátom, nagyon nagyra tartom. Mindketten nagy frankofónok vagyunk. Ami történt, annál nem tudok tragikusabbat elképzelni. Úgy teszünk, mintha el tudnánk választani a művet és a művészt, de csak magunkat áltatjuk ezzel. Egy helyre kerül bennünk minden. Ezt példázza Paul legutóbbi könyve is, amit Stephen Crane életéről és munkássáról írt. Én írtam a recenziót róla a New Yorkerben. De mit lehet ebben a helyzetben mondani? Mélységes sajnálatot érzek amiatt, ami Paullal történt. Írtam neki, de csak annyit tudtam mondani, hogy akik szeretnek, folyamatosan gondolnak rád. Nem nagyon lehet ennél többet mondani ebben a helyzetben. Paul egyébként nem is New York-inak, hanem kifejezetten brooklyninak tartja magát…”

 

Nyitókép: Timothy Fadek/Corbis via Getty Images

#Kultúra#paul auster#halál#rák#tüdőrák#new york trilógia#író#forgatókönyvíró#rendező#film#brooklyn

Címlapról ajánljuk