Kultúra

Tordy Géza halála előtt intézetbe akart költözni, memóriazavarral küzdött

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 7:34

A Barátok közt Hoffer Józsijaként ismerté vált Körtvélyessy Zsolt remek barátságot ápolt Tordy Gézával, ő mesélt a színészlegenda életének utolsó éveiről.

Május 1-jén Tordy Géza ünnepelné 86. születésnapját. Barátja, Körtvélyessy Zsolt szerint a színészt nagyon megviselte, hogy memóriazavarral küzd, véleménye szerint ez vezetett ahhoz, hogy magányosan és megkeseredve élt tihanyi otthonában, elzárkózva a nyilvánosságtól. Körtvélyessy, akit az ország a Barátok közt Hoffer Józsijaként ismer, elmondta, Tordy rendszeresen azt mondta, hogy ő már öreg, beteg és már nem tartja magát színésznek.

„Géza volt az egyik legjobb és legrégebbi barátom, hetven éve ismertük egymást. Nagyon megrázott a távozása. Szegény az évek során egyre több betegséggel küzdött. Bár egyedül élt, sokat volt kórházban, és szó volt arról is, hogy állandó jelleggel bevonul egy intézetbe, mert nem akar senki terhére lenni, erre azonban már nem került sor” – nyilatkozta a Blikknek Körtvélyessy Zsolt.

Tíz évvel ezelőtt Tordy Géza memóriaproblémái miatt kénytelen volt visszavonulni, mivel már nem tudta megtanulni a szöveget. Ez komoly lelki terhet jelentett számára, és a korábban mókamesterként ismert Gézából egy zárkózott, megkeseredett ember lett. Az elkötelezettsége a színészet iránt olyannyira nagy volt, hogy szinte mindent alárendelt ennek a munkának, és nagyon nehezen tudta feldolgozni, hogy ennek vége – tette hozzá Körtvélyessy, aki azt is elmondta, hogy Tordy nem volt könnyű természetű, mégis szerették, és tartották a kapcsolatot vele. Ő maga is rendszeresen beszélt vele telefonon, két hónappal a halála előtt is találkoztak, tervezve a következő közös programot, ami sajnos már nem valósulhatott meg.

A 2024 márciusában, 85 éves korában elhunyt Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészre az RTL Találkozások című műsorában bemutatott 2008-as riporttal emlékeztünk, Tordy ekkor lett a Nemzet Színésze lett:


Nyitókép: MTI/Honéczy Barnabás

#Kultúra#Körtvélyessy Zsolt#Tordy Géza#születésnap#meghalt#gyász#emlékezés

Címlapról ajánljuk