Kultúra

Francis Ford Coppola Megalopolisa 40 év után végre a mozikban

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. április 30. 12:10

Francis Ford Coppola szerint élete nagyjából felét azzal töltötte, hogy megalkossa a Megalopolist, ami most végre készen áll, hogy megmutassa a világnak. A 85 éves rendező, akinek köszönhetően megszületett a Keresztapa, az Apokalipszis most és a Magánbeszélgetés, sikeresen befejezte új filmjét, amit a május közepén kezdődő Cannes-i Filmfesztiválon fog bemutatni.

A film az amerikai utópia felépítéséért vívott csata során felmerülő személyes, politikai és romantikus összecsapásokról szól, amiket részben H.G. Wells, a sci-fi szülőatyjának próféciái, egy gyilkos összeesküvés az ókori Rómából, a 9/11-es terrortámadás és a média befolyása ihletett. Coppola elmondása szerint

mindent beletettem, amit valaha olvastam vagy tanultam.

A nagyszabású filmhez hasonló színészgárda társul: a főszerepben Adam Drivert láthatjuk, akit Nathalie Emmanuel karaktere fog kísérni. Mellettük szerepel még majd Giancarlo Esposito, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Dustin Hoffman, Jon Voight, Laurence Fishburne, Kathryn Hunter, Grace VanderWaal, James Remar, illetve Coppola testvére, Talia Shire.

A film több szállal is kötődik Magyarországhoz. Coppola elárulta a Vanity Fairnek, hogy Korda Sándor 1936-os „Mi lesz holnap?” című filmdrámája már kisfiúként nagy hatással volt rá, és később is példaként tekintett vissza a magyar rendező munkájára. Emellett Coppola úgy döntött, Budapesten veszi fel a Megalopolis zenéjét, ezért februárban ellátogatott Magyarországra. Miután végeztek a film zenéjének felvételével, ő maga is felállt a karmesteri dobogóra, és hálája jeleként levezényelte a magyar himnuszt. Erről videót is megosztott Instagram oldalán.


Nyitókép: Getty Images

#Kultúra#film#cannes-i filmfesztivál#Francis Ford Coppola#megalopolis#budapest#filmzene#korda sándor#rendező

Címlapról ajánljuk