Külföld

Varga Mihály és Matolcsy György lelkesen várják a kínai elnököt Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 11:00

Varga Mihány szerint Hszi Csin-ping magyarországi látogatása fantasztikus lesz. 

„Lelkesen várjuk, hogy Budapesten üdvözölhessük Hszi Csin-pinget, fantasztikus látogatás lesz. Készen állunk, hogy kínai partnereinkkel megvitassuk a két ország közti együttműködés következő fázisát. Hszi Csin-ping egy nagyon nagy ország kiváló vezetője” – idézi a Reuters Varga Mihály pénzügyminisztert, aki a kínai központi állami tévének nyilatkozott.

„A Budapest-Belgrád vasútvonal egy folyamatban lévő fejlesztés Kína és Magyarország között. Hiszem, hogy ha megvalósul, ez tovább erősítheti a gazdasági kapcsolatunkat Kínával. Most azonban Budapest repülőterére összpontosítunk, fejleszteni akarjuk e regionális repülőteret, amely úgyszintén jó terep a kínai partnerekkel való együttműködésére” – jelentette ki Varga.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is nyilatkozott a kínai állami tévének, és alig győzte dícsérni a kínai selyemút projektet, amiből egyébként éppen tavaly év végén farolt ki az Orbán Viktor szélsőjobboldali szövetégesének számító olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni. 

„Ha mondhatom így, rajongója vagyok Hszi Csin-ping rendkívül okos és kreatív kezdeményezésének. Ez egy win-win helyzet valamennyi ország számára. Magyar részről nagy büszkeség, hogy az európai országok közül elsőként csatlakoztunk hozzá. Az első évtized, az első 11 éve sikeresnek bizonyult. Ez egy jó kezdeményezés, egy okos kezdeményezés. Egy win-win világ megteremtése a célja” – fogalmazott Matolcsy.

„Erős és gyümölcsöző politikai és kormányközi hidak és csatornák kötik össze a két országot. Egyrészről szoros és eredményes kapcsolataink vannak a kínai pénzügyi szektorral. Számos innovatív, kreatív, a jövő pénzügyi világát célzó projektet hoztunk létre. Ez annyit tesz, hogy a zöldkötvényekre koncentrálunk. Másrészről ott van a központi bank digitális pénz projektje. Ezen a téren is megosztjuk egymással az ismereteinket” –  tette hozzá a magyar jegybankelnök.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Egerben 2023. szeptember 21-én. Fotó: MTI/Komka Péter

#Külföld#varga mihály#kína#CCTV#kínai állami tévé#Hszi Csin-ping#matolcsy györgy

Címlapról ajánljuk