Külföld

Leopard tank Moszkvában: Ukrajnában zsákmányolt nyugati hadifelszerelésből nyílik győzelem napi kiállítás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 30. 11:38

Május elsején nyílik Moszkvában az Ukrajnában zsákmányolt nyugati tankok, páncélozott járművek kiállítása, amivel a II. világháború végét ünnepli Oroszország.

Május 9-én ünneplik Oroszországban a náci Németország fölött aratott győzelmet, a II. világháború európai harcainak végét. Az ünnep központi része hagyományosan a moszkvai Vörös téren tartott katonai parádé, amire napok óta gyakorlatoznak a résztvevők.

2022. február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát, hogy egy háromnaposra tervezett különleges katonai műveletben elfoglalja Kijevet és leváltsa Volodimir Zelenszkij kormányát. Ezt a kitűzött célt nem sikerült elérni, Oroszország azóta is hadban áll, a több mint két éve tartó háborúban dél-kelet ukrajnai területeket sikerült elfoglalni és megszállás alatt tartani.

Ukrajna mindeközben nyugati szövetségeseitől különféle hadisegélyt kapott, egyebek mellett harckocsikat, páncélozott harcjárműveket, tüzérségi eszközöket. Az idei május 9-i moszkvai győzelmi napi parádé különlegessége, hogy ilyen, Ukrajnában zsákmányolt nyugati hadifelszerelésből nyílik kiállítás május 1-jén, a munka ünnepén a Poklonnaja dombon, a Győzelem parkban. A kiállítás szlogenje: „Mindenképp győzni fogunk”.

Leopard tankok Moszkvában: Ukrajnában zsákmányolt nyugati hadifelszerelést állítottak ki a győzelem napi ünnepségre
Német Leopard 2A6 tank – Fotó: Contributor/Getty Images

A kiállításon öbbek között az alábbiakat teszik közszemlére:

  • amerikai Bradley gyalogsági harcjármű,
  • német Leopard tank,
  • brit Saxon gyalogsági harcjármű,
  • svéd CV90 gyalogsági harcjármű,
  • francia AMX-10RC gyalogsági harcjármű.

Egy közösségi médiában keringő videó szerint az egyik német Leopard tank lövegotrnyának ágyúcsövét egy daruval deformálták, hogy ne tűnjön olyan jó állapotúnak.


Az Independent azt írja, hogy a várakozások szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen tekinti majd meg a kiállítást.

A tavalyi győzelem napi parádé egyébként elég szerény volt, a mindössze 6-7 percig tartó haditechnikai szemlén nem lehetett látni semmiféle harckocsit, se a legújabb Armatákat, se T-92-eseket, se korszerűsített T-72-eseket. Ennek hátterében az Ukrajnában elszenvedett rendkívül súlyos katonai veszteségek állhattak.

A legfrissebb adatok szerint Oroszország két év alatt több mint 3000 tankot veszített, könnyen lehet, hogy az idei felvonuláson se látni majd páncélosokat a Vörös téren.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#moszkva#győzelem napi parádé#oroszország

Címlapról ajánljuk