Híradó

„Szigor után vasszigor”, vagy politikai termék? Pótcselekvésnek látják a kormány új gyermekvédelmi törvényét a szakértők

Szondi VandaSzondi Vanda

2024. április 30. 19:51

Ellenőrzik a gyermekvédelemben dolgozók életvitelét, szórakozási szokásait is, ha a Parlament elfogadja a második, úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. Az Országgyűlésben kedden vitáztak a javaslatról, ami a kormány és a kormánypárti képviselők szerint megoldja a gyermekvédelmi problémákat. Az ellenzék úgy látja, hogy ez csak szigorítás, pénz helyett. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakember egyszerű politikai terméknek nevezte a törvényt.

Kedden kezdte tárgyalni az Országgyűlés az újabb, gyermekvédelminek nevezett javaslatot, amely többek között a Büntető törvénykönyv szigorításáról szól. E szerint 

  • a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnének el, 
  • aki ilyet tesz, azt nem helyezhetik feltételesen szabadlábra, 
  • nem kerülhet reintegrációs őrizetbe, 
  • és nem kaphat kegyelmet sem. 
  • Minden ilyen bűnöző bekerül a pedofil-adatbázisba, 
  • és azt is büntetik majd, aki nem szól a bántalmazásról.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtiktára úgy fogalmazott, „szigor után vasszigor” következik a gyermekek védelme érdekében.

Az ellenzéki képviselők szerint a törvénycsomag csak szigorításokat jelent, valódi megoldásokat nem tartalmaz. Erről beszélt hétfőn Szombathelyen Magyar Péter is, azt mondta: „Nem jogszabályokat kell hozni, hanem orvosolni kell a gyermekvédelemben a totális alulfinanszírozottságot. Fele annyi szakember dolgozik ma a gyermekvédelemben, mint amennyi az előírás, és amennyire szükség van.”

Azokat, akik a rendszerben dolgoznak, szigorúan ellenőrzik majd, az intézményvezetőket pszichológiai vizsgálatoknak vetik alá, a dolgozók megfelelő életvitelét pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat ellenőrizheti.

Molnár László, az RTL Híradónak nyilatkozó gyermekvédelmi szakember szerint a második gyermekvédelmi törvény csupán politikai termék. „Az a lényege, hogyan lehet a laikus többség számára ugyan látványosan, de érdemi előrelépés nélkül és olcsón megúszni az egészet. Ennél többre nincs politikai akarat. A törvénycsomagot szakmai szempontból nem lehet megítélni, mert nem tartalmaz szakmai elemeket.”

A szakember szerint minden elismert gyermekvédelmi szervezetnek voltak javaslatai, de azokat a kormány nem vette figyelembe.

 

#Híradó#Videó#Belföld#gyermekvédelem#politika#kormány#top hírek

Címlapról ajánljuk