Gazdaság

369 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet az MVM Csoport

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 9:05

Mindeközben 2023-ban 1002 milliárd forint állami támogatást kaptak.

Tavaly 190 milliárd forintos „teljes, átfogó” veszteséget ért el az MVM – írja a Népszava az állami energiacsoport kedden közzétett eredménykimutatásából. 

A cég adózott eredménye viszont rekordszintre, 369 milliárd forintra ugrott a 2022-es 79 milliárd forintról.

A lap emlékeztet rá: tavaly a cég novemberben 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizetett a központi költségvetésbe. Erre hírek szerint a Budapest Airport felvásárlási szándéka miatt lehetett szükség, ami viszont azóta se teljesült.

Ezt idén, de még mindig a tavalyi év után, további 15 milliárdos, „normál” kifizetés egészít ki. A 2023-as mérleget ezen túlmenően terhelte a 2022 után fizetett, 108 milliárdos osztalék is.

Mint írják, az MVM Csoport 2023-ban 1002 milliárd forint költségvetési támogatást kapott „rezsivédelmi szolgáltatás” címén. 2022-ben az összeg 516 milliárdra rúgott.

Jelentősen csökkentek az MVM árbevételei, a gázért 2,5 ezermilliárd forintot kaptak az egy évvel korábbi 5 ezermilliárddal szemben, az áramból származó bevétel 1,9 ezermilliárdról 1,7 ezermillárdra csökkent.

Frissítés!

Cikkünk megjelentése után az MVM Csoporttól az alábbi tájékoztatás érkezett. 

Az MVM Csoport 2023-ban nyereséges volt, az évet 369 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta.

– írták. Hozzátették, hogy az „MVM Csoport 2021 óta köteles a nemzetközi számviteli sztenderdeknek (IFRS) megfelelően elkészíteni a konszolidált pénzügyi kimutatásait. A hatályos IFRS előírások alapján az időszaki eredmény mellett be kell mutatni az ún. egyéb átfogó jövedelemre vonatkozó kimutatást is.” Ez azonban nem eredménykategória, így az MVM szerint nem helytálló ebből olyan következtetést levonni, hogy egy társaság nyereséges vagy veszteséges-e.

Az éves egyéb átfogó jövedelem tehát nem az MVM Csoport valós eredményét mutatja

– írták.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Címlapról ajánljuk