EUEurópa

„Az Európai Unióhoz tartozás garantálja hazánk túlélését" – nyilatkozta az észt elnök

rtl.hurtl.hu

2024. május 1. 13:06

Támogatják Ukrajnát a tagság felé vezető úton.

A biztonság garanciájának nevezte Észtország európai uniós tagságát szerdán az észt miniszterelnök Észtország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából, írja az MTI.

Napjaink biztonsági helyzete azt mutatja, hogy az Európai Unióhoz tartozás garantálja hazánk túlélését és segít megvédeni demokráciánkat

 – jelentette ki Kaja Kallas.

A kormányfő Észtország uniós és NATO-beli tagságát egyúttal a balti ország „biztonsági sarokkövének” nevezte.

Az évforduló alkalmából felszólalt Margus Tsahkna észt külügyminiszter is, aláhúzva, hogy „az európai családhoz tartozás azt az érzést nyújtja Észtországnak, hogy többé nincs egyedül”.   

Hozzátette: ez különösen fontossá vált Oroszország Ukrajna ellen 2022-ben indított háborúja nyomán, „mely azt mutatja, hogy Európa szürke zónái csak hódító háborúi folytatására bátorítják Oroszországot”.

Észtország, a tagság 20. évfordulóját ugyancsak ma ünneplő Litvániával és Lettországgal együtt 1991-ig volt a Szovjetunió része.

Videóüzenetében Kallas hazája uniós csatlakozását sikertörténetnek nevezte, „mely lehetővé teszi, hogy más országokat, például Ukrajnát támogasson a tagság felé vezető úton”.

Nyitókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök az Európai Tanács brüsszeli épületében 2023. december 15-én. Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

#Európa#észtország#eu#európai unió#kaja kallas#elnök#csatlakozás#uniós csatlakozás

Címlapról ajánljuk