EUEurópa

Szívszorító történetek arról, miért ne tartsd soha magától értetődőnek a demokráciát

rtl.hurtl.hu

2024. április 29. 10:56

Magyarország június 9-én vesz részt a világ második legnagyobb demokratikus eseményén, az EP-választáson. Az Európai Parlament most kampányt indított, amelynek célja, hogy ráébressze az embereket a szavazás fontosságára. A szavazás ugyanis nem csupán a legfontosabb eszköz, amely a polgárok rendelkezésére áll, hogy befolyásolják Európa jövőjét, a szavazás egyben a demokrácia védelmének eszköze is. A kampányban személyes történeteken keresztül mutatják be, hogy a szabadság és demokrácia nem volt mindig itt, és gyorsan elveszíthetjük mindkettőt.

Nem is olyan régen több millió európai nem szavazhatott, vagy még csak nem is beszélhetett szabadon. Amikor még az életük is veszélyben volt csupán amiatt, hogy ők mások, másban hisznek vagy másféle életet akarnak.

A demokrácia nem egy magától értetődő adottság, ám minél többen szavaznak, annál erősebb és legitimebb lesz. 

Az erről szóló kisfilmben olyan európai polgárok szólalnak meg, akik elég régóta élnek ahhoz, hogy lássák a világ alapvető változását. Megtapasztalták, hogy a demokrácia ereje milyen hatással van az életükre – vagy azért, mert valamikor nélküle éltek, vagy azért, mert különböző módon megtapasztalták annak törékenységét. 

Olyan emberekről van szó, akik talán életük utolsó szavazása előtt állnak, és ezért késztetést éreznek arra, hogy üzenjenek a következő generációknak – nemcsak az unokáiknak, akik elkísérték őket a forgatásra, hanem az utánuk jövőknek is. Azt szeretnék, hogy a demokrácia még sokáig éljen Európában, miután ők már nem lesznek. Ehhez egy egyszerű dologra van szükség: használni a szavazatunkat, hogy ne mások döntsenek helyettünk.

#Európa#ep-választás#demokrácia#kampány#szavazás#európai parlament#ma

Címlapról ajánljuk